Sari la conținut

PROIECT. Cum își vor putea suplimenta veniturile medicii care lucrează la stat

Medicii angajaţi la stat şi-ar putea suplimenta legal veniturile de la 1 aprilie. Dacă sunt dispuşi să muncească şi în timpul liber.

Un proiect al Ministerului Sănătăţii le va permite să închirieze de la stat cabinetele în care lucrează şi să perceapă tarife pentru consultaţii, la fel ca în clinicile private. Banii vor fi impozitaţi, iar 15 la sută din sumă va reveni spitalului.

Este o după-amiază liniștită pe secția de ortopedie pediatrică a spitalului Marie-Curie din Capitală. Acum, aici sunt tratate doar urgențele. Dacă proiectul va deveni realitate, iar medicii vor putea oferi consultații atât după program, cât și în weekend, atunci sala de așteptare a spitalului se va umple de pacienți gata să plătească pentru serviciile oferite, la fel ca în sistemul privat”, transmite Ivona Roşu, reporter Digi24.

Florentina Tănase este medic rezident în primul an. Ştie că ar câştiga mai bine în străinătate, dar speră că statul va găsi metode prin care medicii să poată obţine venituri decente şi aici.

Ar fi un motiv în plus pentru ca noul medic specialist să rămână să dea consultații în spitalul unde și-a efectuat pregătirea ca și rezident. Ne-am ales această meserie din plăcere și din dedicație pentru micii pacienți. Dar cu siguranță că toți trebuie să trăim și trebuie să avem un venit”, spune Florentina Tănase.

Bolnavii sunt încântaţi de ideea de a-i avea pe medici mai mult timp în spital. Mai ales că pentru consultaţii, programul doctorilor este mereu încărcat.

Proiectul de lege este în prezent pe agenda comisiei de sănătate din Camera Deputatilor.