REACȚIE. Două sindicate ale medicilor, nemulțumite de înțelegerea privind creșterea salarială

Data publicării:
medici operatie doctori - GettyImages - 71205641-1

©FOTO: GULLIVER/GETTYIMAGES

Angajamentul asumat azi de Primul-Ministru şi de Ministrul Sănătăţii, cu privire la creşterea salarială, nemulţumeşte membrii de sindicat ai federaţiilor, care în ultimii ani au susţinut creşterea veniturilor printr-o lege de salarizare unitară, cât şi marea masă de nemembrii de sindicat, care şi-au exprimat nemulţumirea în mediul on-line ( peste 20.000 de medici)”, se arată într-un comunicat. 

„Această formă de salarizare devine greu de gestionat şi blochează exprimarea unor principii pentru următorii patru ani”, argumentează cele două sindicate. „Discrepanţele şi discriminările ce se vor crea prin aplicarea în procente vor crea mari decalajele între categoriile socio-profesionale bugetare. Marea majoritate a bugetarilor sunt cu venituiri salariale mici în comparaţie cu categorii limitate, ale căror salarii s-au dublat sau au crescut într-o singură etapă”, arată sindicaliștii.

Ei susțin că acesta este un semn că o lege de salarizare unitară nu va fi aplicată în următorii ani, ceea ce va face ca diferenţele salariale între categorii socio-profesionale să persiste, iar sistemul sanitar nu va avea, de pildă, salarii echivalente cu justiţia, administraţia centrală sau altele asemenea.

„De asemenea, lipsa precizărilor obiective în ceea ce priveşte timpul de muncă al medicilor ne face să credem că, în continuare, plata gărzilor şi a sporurilor vor fi acordate în cuantum la salariul din 2009, ceea ce va determina mulţi specialişti să renunţe la acordarea asistenţei medicale în afara programului normal de lucru, afectând astfel asistenţa acordată populaţiei sau cel puţin gradul de implicare al personalului care va asigura servicii medicale”, mai spun cele două sindicate.

Ele promit că vor continua demersurile pentru modificarea situaţiei actuale, în sensul dorit de medici şi de toate celelalte categorii profesionale din sănătate.

Citiți și:

O lege a medicului ar putea fi discutată în CSAT

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri