Studiu. Băuturile carbogazoase conţin „niveluri îngrijorătoare” de substanţe care ar putea fi cancerigene

Data publicării:
soft 3

Culoarea auriu caramel pe care o au multe băuturi carbogazoase şi pe care etichetele acestor produse din Statele Unite o anunţă drept „colorant caramel” se datorează chimicalei metilimidazol-4, sau 4-mel, informează Mediafax.

Substanţa are un mare potenţial de a cauza cancer, sunt de părere organisme internaţionale, printre care şi Agenţia internaţională de cercetare a cancerului, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Statul american California a impus deja limita nivelului de expunere a chimicalei faţă de consumator la 29 de micrograme. Astfel, produsele care depăşesc această limită trebuie să fie însoţite de o etichetă de avertizare cu mesajul: „Atenție: Acest produs conţine o substanţă chimică pe care statul California o recunoaşte ca provocând cancer”.

Dar când o organizaţie de specialitate, Consumer Reports, a analizat mai multe băuturi carbogazoase din California într-un laborator, a descoperit că o doză de aproximativ 350 de mililitri de Pepsi One sau Malta Goya (un tip de băutură carbogazoasă de culoarea caramelului) a depăşit nivelurile permise fără o etichetă de atenţionare.

„Suntem îngrijoraţi de ambele niveluri de 4-Mel pe care le-am descoperit în multe dintre sucurile testate şi de variaţiile observate în rândul companiilor, mai ales în contextul consumului răspândit al acestui tip de băuturi”, a spus într-o declaraţie Dr. Urvashi Rangan, toxicolog la Consumer Reports.

În prezent, Administraţia pentru Alimente şi Medicamente din SUA „nu are niciun motiv să creadă că 4-Mel reprezintă un risc de sănătate pentru consumatori la nivelul în care se găsesşte în produsele cu colorant caramel”, a declarat purtătoarea de cuvânt a instituției, Juli Putnam, pentru CNN.

Agenţia testează o varietate de mâncăruri şi băuturi cu această substanţă chimică şi controlează datele de siguranţă pentru a vedea dacă se impun acţiuni de reglementare.

Într-o declaraţie pentru Consumer Reports, PepsiCo Inc. a precizat că informaţiile arată că o persoană conumă în medie mai puţin decât o treime de doză de suc dietetic pe zi; aceasta ar însemna că produsele sale ar respecta standardele impuse de California, chiar dacă o doză completă depăşeşte limita.

În completarea standardelor federale, Consumer Reports solicită de la FDA să „ceară etichetarea culorilor specifice de caramel pe lista de ingrediente a produselor care le conţin, astfel încât consumatorii să facă alegeri informate”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri