Substanțe cancerigene, depistate în scutecele pentru bebeluși. Producătorii, somați să găsească soluţii

Data publicării:
Bebelus copil mic GettyImages-56399257

Scutele pentru copii conţin substanţe periculoase, în concentraţii mai mari decât cele admise, arată un raport al Agenţiei Naţionale de Securitate Sanitară din Franţa. În scutece au fost găsite erbicide interzise în Uniunea Europeană, clor, hidrocarburi şi prea mult parfum.

Ancheta sanitară a vizat 23 de modele de scutece de unică folosinţă, cele mai vândute pe piaţa franceză şi toate au picat testul toxicităţii.

Gerard Lasfargues, oficial guvernamental: Am găsit 12 substanţe a căror concentraţie depăşeşte nivelul permis. Aceste substanţe au legătură ori cu parfumul, pe care producătorii îl adaugă în scutece în scop comercial, ori cu alte substanţe folosite în procesul de producţie.

Mai exact, este vorba de substanţe cu potenţial alergen şi cancerigen şi, deşi autorităţile franceze spun că nu reprezintă un pericol imediat pentru sănătate, specialiştii atrag atenţia că pielea bebeluşilor este mult mai permeabilă. Acest lucru favorizază o absorbţie mai mare a substanţelor care intră în contact cu pielea, mai ales atunci când este vorba de un mediu umed, aşa cum este cazul scutecelor.

-Bineînţeles, sunt îngrijorată, sunt bebeluşi, sunt foarte mici. Dar în orice caz, nu este vorba numai de scutece, ci şi de şerveţele. Conţin prea multe chimicale şi cred că este rău pentru copii.

Producătorii au fost somaţi să vină cu soluţii în următoarele 15 zile.

Potrivit cifrelor oficiale, un copil foloseşte în medie, în primii ani de viaţă, aproximativ 5.000 de scutece de unică folosinţă.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri