Sari la conținut

Testări gratuite pe termen nelimitat. Peste 2.000 de ieșeni s-au programat deja pentru analize oncologice

De la jumătatea lui februarie, în regiunea Moldovei, screening-ul pentru depistarea cancerului de col uterin, mamar, de prostată sau de colon se face gratuit la Institutul de Oncologie din Iaşi. Înainte, aceste analize costau 300 de lei şi veneau la doctor numai persoanele care considerau că prezintă simptomele unei astfel de boli.

De când a fost lansată campania de testare gratuită, însă, mulţi îşi fac analizele preventiv.

În cazul unora, rezultatele testelor sunt pozitive. Din 600 de persoane, șase au fost diagnosticate cu cancer în diferite stadii, iar alte nouă sunt suspecte şi trebuie să continue investigaţiile.

Alte 1.700 de persoane s-au înscris pe lista de aşteptare şi sunt programate să îşi facă analizele gratuit, până în iulie.

Campania de testare gratuită a cancerului a început la jumătatea lunii februarie. Nici medicii nu se aşteptau să aibă aşa succes: în mai puţin de două luni, aproximativ 2.300 de persoane s-au înscris, faţă de puţin peste 100, câte alegeau înainte să îşi facă testele într-o perioadă similară, dar contra-cost. Programările merg deja până în iulie.

„M-a trimis nevastă-mea și fata, deși eu nu prea sunt de acord cu toate analizele, cu venitul la medic în general, dar până la urmă e preventiv și e foarte bine și e și gratuit”, spune un bărbat.

„Orice om care are grijă de el să desfășoare analizele necesare. Este o inițiativă foarte bună”, adaugă un ieșean.

Testele sunt gratuite în baza trimiterilor de la medicul de familie. Până acum au fost consultate peste 600 de persoane. Pentru unele dintre ele, rezultatele nu au ieşit deloc bine.

Au fost depistate două persoane cu cancer de sân și două persoane cu cancer de col uterin”, spune Mirela Grosu, managerul Institutului Regional de Oncologie Iaşi.

Alte nouă persoane prezintă risc şi vor face şi alte analize. În cazul lor, medicii spun că şansele de vindecare sunt mari.

Evoluţia este îndelungată şi tratamentele paliative pot să prelungească viaţa pacientului”, afirmă Maximilian Hogea, medic urolog.

Un pacient al Institutului de Oncologie este cel care le-a propus medicilor să lanseze Campania de testare gratuită. El s-a angajat să o promoveze prin tot oraşul.

„Până la urmă te poți gândi că o fărâmă din ce ai făcut tu a ajutat la salvarea vieții unui om”, spune Daniel Talpă, inițiatorul campaniei.

Anul trecut, la Iaşi s-au depistat aproape 1.000 de noi cazuri de cancer.