Sari la conținut

Tratamente alternative pentru reumatism

În sezonul rece, bolnavii de reumatism sunt cei mai afectaţi de schimbarea temperaturilor. Din cauza frigului şi a umezelii, durerile la nivelul articulaţiilor se resimt mai multe zile. Pe lângă tratamentul medicamentos, pacienţii pot opta şi pentru unul natural.

Putem să ne administrăm în deplină siguranţă şi plante cu efect decontracturant, antialgic, antiinflamator, cum sunt extractele de gheara diavolului, de gheara mâţei, extractul din scoarţă de sălcie şi de creţuşcă. La fel benefice sunt şi plantele cu acţiune decurativă detoxifiantă cum ar fi soc, mesteacăn, frasin. În general, aceste plante administrate intern, cu efect antiinflamator şi antialgic, ar trebui administrate cu precauţie la persoanele care prezintă tulburări digestive de tip gastrită, ulcer, pentru că irită şi ele mucoasă digestivă”, a spus doctor Ruxandra Constantina, apifitoterapeut.

Aceste cure trebuie administrate doar la recomandarea medicului fitoterapeut. În acelaşi timp, se pot face şi masaje locale.

O alternativă la un reumatism cu caracter degenerativ spondiloză ar fi masajul, presupunctură, care urmăresc decongestionarea ciocuruilor de papagal care presează pe nervii care ies din găurile de conjugare. Spondiloza se manifestă întotdeauna prin durere. Vom folosi o combinaţie de gheara diavolului, untul pământului, care au caracter antiinflamator, însă le vom întroduce prin masaj pe zona cervicală a pacientului, după ce în prealabil am folosit esenţă de mentă, care va stimula circulaţia sanguină”, a explicat Marcel Drăguş, tehnician maseur kinetoterapeut.

O altă alternativă recomandată este presopunctură, care are rol de a decontracta ţesuturile afectate de reumatism.

Scade amplitudinea durerii pe anumite zone şi putem interveni mai uşor. bolnavul este deja traumatizat din cauza durerii pe care o resimte în permanenţă şi avem nevoie de această presopunctură ca ulterior să putem interveni mai uşor, să nu mărim amplitudinea durerii, dimpotrivă să o reducem până la a o elimina”, a mai afirmat doctorul Marcel Drăguș.

Specialiştii recomandă ca aceste tratamente să fie făcute de patru ori pe an, în cure de câte zece şedinţe.