Zeci de spitale riscă să se închidă, dacă nu obțin acreditarea până în 2015

Data publicării:
Spitalul Clinic de Nefrologie Carol Davila

Sursa foto: spcaroldavila.ro

La exterior arată ca un spital de la începutul secolului 20. La interior, un spital care a fost renovat şi funcţionează la cele mai înalte standarde. Este Spitalul Clinic de Nefrologie Carol Davila din Bucureşti. Deşi, a solicitat încă din 2010 acreditarea, încă nu a obţinut-o.

„Au intervenit nişte exigenţe cu totul speciale care ţin de nişte avize cu totul speciale, de la pompieri şi mediu, care nefiind perfecte ne-au împiedicat, deşi spitalul îndeplineşte toate celelalte criterii”, afirmă prof. dr. Mircea Penescu, managerul spitalului.

Alte spitale abia acum încep procedurile de acreditare. Acest lucru înseamnă dosare cu sute de documente, proceduri şi ghiduri. În total, trebuie respectaţi aproximativ de două mii de indicatori, de la protecţia împotriva incendiilor, la spaţiul care îi revine fiecărui bolnav în salon. În această situaţie este şi Institutul Parhon din Bucureşti.

„Vrem foarte mult să îmbunătăţim calitatea actului medical în sine, să reducem perioada de aşteptare în vederea programării, evaluării unui pacient, vrem sa conferim o siguranţă mult mai mare. Sperăm să aducă un beneficiu”, spune dr. Sabina Oros, managerul de calitate de la Institutul Parhon.

Procesul de acreditare este unul de durată. A început în 2010 şi ar trebui să se încheie în 2015. Numai că, de-a lungul primilor trei ani doar 77 de spitale din totalul celor 480 care există în România, au obţinut această certificare. Din cauza costurilor destul de mari ale procedurilor, care pot ajunge chiar şi la câteva sute de mii de lei, managerii amână acreditarea.

„Sunt costuri mari pentru dotare, pentru investitii în aparatură, investiţii în spaţii de cazare a pacienţilor”, spune dr. Ovidiu Pop, managerul Spitalului Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea.

Numai că, un spital care nu este acreditat riscă să se închidă.

„De la 1 ianuarie 2016, un spital care nu a trecut prin acest proces de acreditare nu va mai fi finanţat de la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate”, declară dr. Bogdan Jansen, preşedintele Comisiei Naţionale de Acreditate a Spitalelor.

Acreditarea spitalelor este valabilă 5 ani şi după 2015, acest proces ar trebui să se extindă şi să cuprindă şi modul în care este acordată asistenţa medicală pacienţilor. Experţii vor putea verifica dacă spitalele au tot ceea ce este necesar tratării bolnavilor şi să propună măsuri de remediere acolo unde sunt probleme. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri