Controversa peliculei „Nu mă atinge-mă”. De la „calamitate prostească”, la „originalitate și inteligență”, în presa internațională

Data publicării:
Award Winners Press Conference - 68th Berlinale International Film Festival
Foto: Guliver/GettyImages

Filmul experimental „Nu mă atinge-mă”, al Adinei Pintilie, a fost recompensat cu Ursul de Aur, cea mai înaltă distincție de la Berlinala 2018, și a câștigat și premiul pentru cel mai bun lungmetraj de debut. Pelicula a stârnit controverse în întreaga lume: criticii de film fie îl ridică în slăvi pentru originalitate și pentru viziunea regizorului, fie îl desființează, pe motiv că ar fi static și plictisitor.

Award Winners Press Conference - 68th Berlinale International Film Festival
Foto: Guliver/GettyImages

Criticul de film Peter Bradshaw compară filmul „Nu mă atinge-mă” cu o ”calamitate”, cuvânt pe care îl repetă în articolul său publicat de The Guardian.

„Brexit. Trump. Și acum anunțul premiului Ursul de Aur. Cu adevărat, trăim într-o era a catastrofelor. Spre surprinderea nepoliticoasă a multora, anul acesta, Ursul de Aur a fost acordat filmului „Nu mă atinge-mă”, al regizoarei românce Adina Pintilie. Acesta este un documentar cvasi-ficțional despre sexualitate, care m-a băgat în valuri de depresie legat de cât de rușinos de îngrozitor este, de mediocritatea lui, de lipsa umorului și viziunea superficială asupra temei intimității”, scrie Bradshaw, care susține că pelicula este un amalgam de clișee despre sado-masochism, fetișuri și exhibiționism.

„Și cu toate acestea, Nu mă atinge-mă are cu siguranță admiratori. Am avut o conversație cu un distins critic italian, care consideră acest film cel mai bun din cadrul festivalului. Eu, personal, cred că este un lucru specific Berlinului să ridice în slăvi calamitoase unele filme, în detrimentul altora mai bune”, mai afirmă criticul de film.

Pe de altă parte, Deborah Young, criticul de film de la Hollywood Reporter, are numai cuvinte de laudă la adresa peliculei regizate de Adina Pintilie, pe care o numește o „incursiune în sexualitate, la limita incertă dintre ficțiune și non-ficțiune, care are capacitatea de a-ți deschide ochii”.

„Nu e loc pentru pudici în revelația „Nu mă atinge-mă”, unde personajele experimentează plăcerile și durerile trupurilor lor goale și ale modului în care se raportează la ele. Acest prim film al regizoarei românce Adina Pintilie este remarcabil pentru inteligența de care dă dovadă și pentru originalitate. Chiar dacă nu fiecare moment este fascinant de privit, majoritatea scenelor sunt, iar publicul adult ar trebui să găsească un efect terapeutic în franchețea cu care filmul se prezintă”, scrie Young.

„Oricât de fascinantă și originală ar fi abordarea lui Pintilie asupra intimității, ea nu devine niciodată cu caracter voyeuristic, nici măcar atunci când prezintă nuditate frontală. Acolo unde alți regizori ar stărui, ea dezvăluie puțin, fără să judece, și mută camera de filmat [...] Pelicula este filmată superb, cu scene post-moderniste de bun gust, ale lui George Chiper-Lillemark, și editat frumos de Pintilie”, mai remarcă Hollywood Reporter.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Dezvăluiri după ce Simona Halep a abandonat la Trophee Clarins. Ce a pățit înainte de primul tur de la Paris
Digi FM
Câți bani câștigă Ștefan Bănică pentru un spectacol. Onorariul e pe măsura popularității sale
Pro FM
Andrea Bocelli, vacanță pe un iaht de lux în Italia. Artistul, însoțit de Veronica Berti și de mai mulți...
Film Now
Elizabeth Hurley are o siluetă impecabilă la aproape 59 de ani. Imaginile din vacanță au făcut furori pe...
Adevarul
Cum ar arăta Bucureștiul dacă politicienii s-ar ține de promisiunile din campanie
Newsweek
RECALCULARE Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie, deși s-au pensionat înainte de 60 ani?
Digi FM
Ben Affleck şi Jennifer Lopez locuiesc separat, pe fondul problemelor în căsnicie, susțin surse citate de...
Digi World
A dat peste o adevărată comoară într-o unitate de depozitare abandonată pe care a dat 410 $. Profitul e unul...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
Tom Cruise a primit cea mai mare lovitură de la fiica sa, Suri. Ce decizie a luat tânăra în vârstă de 18 ani
UTV
Cine este noua iubita a lui CRBL? Artistul a fost surprins in prezenta unei pustoaice la scurt timp dupa...