O statuie a lui Brâncuşi aflată pe un mormânt a devenit motiv de dispută

Data actualizării: Data publicării:
statuie brancusi

O statuie a sculptorului Constantin Brâncuşi aflată pe un mormânt din cimitirul Montparnasse este obiectul unei dispute între stat şi moştenitorii unei defuncte, o rusoaică înmormântată acolo din 1910. "Sărutul/ Le Baiser" este considerată drept o operă majoră a artistului, al doilea cel mai scump sculptor pe piaţa de artă după Giacometti, scrie News.ro.

Pe de o parte, Statul vrea să păstreze statuia pe mormânt, de cealaltă parte, familia defunctei, care nu are veleităţi artistice, nu vrea decât să o vândă la licitaţie, potrivit francetvinfo.fr.  

Trebuie spus că provocarea financiară este mare, o sculptură semnată Brâncuşi a fost adjudecată la licitaţie pentru 62 de milioane de euro anul trecut. 

Pentru moment, Statul francez a câştigat toate procedurile judiciare, dar moştenitorii ruşi sunt decişi să nu abandoneze. 

Brâncuşi (1876-1957) nu a realizat decât 300 de opere, o activitate puţin prolifică care a contribuit la creşterea preţului sculpturilor sale pe piaţa de artă. Brâncuşi sculpta direct în material, fără schiţe prealabile. 

"Sărutul" nu a părăsit niciodată mormântul tinerei rusoaice Tatiana Raduskaia. Opera se află într-un colţ al cimitirului parizian.

Deocamdată, ea este protejată de o cutie din lemn cu alarmă şi supravegheată de trei camere de luat vederi, un dispozitiv bun pentru o lucrare de o astfel de valoare. 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri