EXCLUSIV. Violonistul Maxim Vengerov: „George Enescu a devenit idolul copilăriei mele”

Data publicării:
vengerov-1

Când aveam cinci ani, tatăl meu mi-a dat un cadou: o înregistrare a lui George Enescu interpretând la vioară Poemul lui Ernest Chausson. Îmi aduc aminte că am ascultat-o încontinuu în următorii 20 de ani, pentru că o adoram. Enescu a devenit idolul copilăriei mele”, și-a amintit violonistul.

Maxim Vengerov a crescut într-o familie de muzicieni. Mama sa era dirijoarea unui cor de copii, iar tatăl său era oboist. Când a venit vremea să-şi aleagă drumul în muzică, tânărul Vengerov ştia exact la ce instrument va cânta.

Aproape zilnic stăteam în faţa orchestrei şi încercam să-mi găsesc tatăl, dar suflătorii stau foarte departe, în spatele orchestrei, nimeni nu îi vede. Fireşte, nu-mi doream să devin oboist. Am vrut să cânt la vioară, pentru că violoniştii cântă direct în faţa publicului”, a povestit el.

Maxim Vengerov e violonist, dirijor si unul dintre cei mai carismatici profesori de la Academia Regală de muzică din Londra. Muzica nu trebuie să se audă doar în sălile de concert, asta crede Vengerov.

Artistul o poartă până în comunităţile sărace din ţări ca Thailanda sau Uganda.

Am cântat pentru copii din Uganda. Aceşti copii au trecut prin război, au suferit abuzuri. Am cântat pentru călugări, în Thailanda, pentru bolnavi de HIV-SIDA care erau pe moarte. I-am văzut pe oameni plângând pentru că erau emoţionaţi de simplitatea lui Bach”, a spus violonistul.

Şi angajamentele importante din viaţa sa nu se opresc aici.

Acum am încă o slujbă cu normă întreagă. Am o familie şi două fetiţe minunate. Viaţa înseamnă un echilibru grozav. Trebuie să te bucuri şi să păstrezi echilibrul dintre aceste lucruri minunate”, a adăugat Maxim Vengerov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri