Sari la conținut

Oana Lianu, „prințesa naiului”, ambasador cultural al României

În fiecare an, în preajma Crăciunului, familia Lianu se adună în jurul bradului şi cântă colinde vechi.

„Pentru noi, românii, colindele au un sens aparte. Fac parte din zestrea culturală, aş îndrăzni să spun nestemate, bijuterii ale neamului românesc. Sunt cultivate, dar poate prea puţin”, spune Oana Lianu.

Nu doar colindele au făcut-o cunoscută pe Oana Lianu, ci uşurinţa cu care interpretează genuri muzicale diferite, plecând de la muzica populară şi până la jazz.

„Totul, totul pentru mine înseamnă muzică. M-am născut într-un cadru familial în care se asculta muzică de toate genurile şi am ajuns să iubesc să performez şi să trăiesc din muzică”, spune ea.

Deşi pare greu de crezut, Oana a ajuns o celebră naistă datorită unei probleme de sănătate care nu i-a permis să cânte la pian o perioadă.

„Prima decizie - aş putea să o numesc de geniu - i-a aparţinut tatălui, atunci când mi-a cumpărat naiul la 12 ani şi jumătate, în urma unui accident la deget”, spune Oana Lianu.

„Atunci când cântă la nai pe scenă simţi că nu mai este locul tău pe lângă ea; asta am simţit pe propria piele. Nu spun să o laud, ci că aşa se simte şi au mai spus şi alţi artişti”, spune soțul ei, Petrică Popa.

Cu toate acestea, în preferinţele fiului ei, cel mai talentat muzician din lume este Michael Jackson. Mama vine abia pe locul al doilea.

Pentru vocea ei, Oana Lianu a fost deseori numită „privighetoare”, iar pentru talentul de instrumentist a primit supranumele de „prinţesa naiului”.

„Am cântat la Strasbourg, la Bruxelles, la Parlamentul European, la Consiliul Europei. Am studiat şi studiez la nai de 20 de ani. Succesul însă avut cu vocea a depăşit succesul pe care l-am avut cu naiul sau celelalte instrumente de suflat”, spune ea.

„Soţia mea aş putea spune că este cel mai complex artist român, care simte folclorul şi nu numai, având în vedere că abordează mai multe genuri muzicale”, spune Petrică Popa.

Ca profesor şi doctor în muzică, Oana Lianu se dovedeşte un dascăl chiar şi pentru soţul ei, la rândul său muzician profesionist.

„Toată viaţa avem de învăţat, mai mult că ea este un artist complex şi un profesor desăvârşit”, spune el.

În ianuarie 2015, Oana Lianu va reprezenta România la târgul de turism din Viena, unul dintre cele mai mari din lume.