Sari la conținut

Succes românesc| „Faust”, jucat într-un cadru inedit la Budapesta

Succes românesc la Budapesta: „Faust”, spectacolul pus în scenă la Teatrul Naţional Radu Stanca din Sibiu, s-a jucat dou seri la rând cu casa închisă. A fost una dintre cele mai aşteptate reprezentanţii ale festivalului internaţional de teatru Madach.

Piesa jucată de mai mulţi ani cu sala plină la Sibiu are ca punct de plecare textul clasic al lui Johann Wolfgang von Goethe. A fost pusă în scenă de Silviu Purcărete, cu abordări impresionante ale momentelor esenţiale: pactul lui Faust cu Diavolul, patima lui Faust pentru Margareta, noaptea Valpurgiei şi ridicarea lui Faust la cer.

Este o redescoperire a textului pe care ca spectator eşti invitat nu numai să-l înţelegi, ci şi într-o oarecare măsură să-l joci împreună cu actorii. Muzica este splendidă. Regia este uluitoare”, a declarat Marius Lazurca, ambasadorul României în Ungaria.

Interpretarea actorilor a fost completată de atmosfera deosebită a sălii în care a fost organizat spectacolul din Budapesta: o hală industrială construită în 1886 pe baza planurilor arhitectului francez Gustave Eiffel. Clădirea a fost declarată în 2011 monument istoric.

„Din toate punctele de vedere este o mare premieră. Premieră pentru că pentru mine este o preluare de rol, o premieră pentru colegi pentru că trebuie să joace cu mine, premieră pentru că o jucăm pentru prima oară la Budapesta, premieră pentru că o jucăm la sălile Eiffel”, a arătat actorul Bacs Miklos.

Impresiile spectatorilor au fost pe măsură: „Este un teatru total, cu mişcare unde nu doar textul domină, este foarte interesant şi emoţionant tot ce am văzut”, spune unul dintre ei.

„Minunat! Versiunea ideală a teatrului. Ai totul la un loc, dramă, mister, circ”, declară un altul.

Producţia Teatrului Naţional din Sibiu a avut premiera acum aproape zece ani. A fost unul dintre proiectele de referinţă ale Programului Sibiu Capitală Culturală Europeană. Piesa a fost jucată pe toate marile scene din Europa.