Sari la conținut

Ursul de Argint a ajuns la București. Propunerea Adei Solomon: O rețea națională de cinematografe pentru filmele românești

Mai bine de doi ani a lucrat Radu Jude la „Aferim!”. Filmul pune accent pe mentalităţile începutului de secol XIX, în Ţara Românească. Pelicula face trimitere la teme precum sclavia, feudalismul, misoginismul şi rasismul.

Munca regizorului a fost recompensată cu Ursul de Argint, la Berlin, de altfel locul în care a fost proiectat pentru prima dată lungmetrajul.

Echipa filmului a fost aşteptată de prieteni, la sosirea în ţară, cu şampanie şi flori.

Un premiu e important şi pentru noi, cei care am lucrat la film. Sper că e important și pentru cinematografia română. E un film care sper să fie discutat cât mai mult pentru că se ocupă de niște probleme ceva mai complexe... Face ce ar trebui să facă orice film, orice operă de artă, adică să pună în discuție niște probleme și spectatorii să se gândeasca la ele și să își găsească propriile răspunsuri”, a declarat regizorul Radu Jude la sosirea pe aeroportul Henri Coandă.

Ada Solomon este producătorul lungmetrajului. În urmă cu doi ani, un alt film produs de ea, „Poziţia copilului”, a câştigat Ursul de Aur la Berlin.

„E probabil cel mai complex proiect la care am lucrat până acum”, a declarat, la rândul ei, producătorul Ada Solomon.

Ea descrie producţia la „Aferim! ca pe o călătorie plină de aventuri şi obstacole. Un fel de road-movie. Filmările au durat 25 de zile, iar 85% din acţiune se petrece în exterior. Iar decorurile au necesitat o perioadă lungă de muncă. Totul a costat 1,3 milioane de euro, iar o parte din bani a venit de la statul român.

„Ceea ce numim film de artă, film de autor, cum vrem să-i spunem, trebuie susţinut cât mai mult, pentru că reprezintă România şi o pune totuşi într-o lumină bună şi ăsta e un lucru pe care cred că trebuie să-l înţeleagă toţi cei care au destinele culturii (...). A fost destul de dificil de obținut banii și apoi, oricum, bugetul nu a fost suficient și a trebuit să filmăm în destul de puține zile. A fost destul de chinuitor si din punctul asta de vedere”, spune Radu Jude.

Ce ne lipsește în momentul ăsta - pentru că, sigur, întotdeauna vrem mai mult - este sprijinul pentru distribuția filmelor și un sprijin pentru a putea vedea filmele in cinema-uri. Cele care există sunt inițiative private care au un scop primordial comercial, iar lăcașurile de cinema cu scop cultural practic nu prea mai există. În această idee, mă gândesc că ar fi poate momentul, după atâtea realizări ale filmului românesc, ca cinema-ul, arta filmului, să fie considerată de la egal la egal cu arta teatrală şi să se creeze o reţea naţională de cinematografe care să prezinte un anumit tip de filme, în special filme româneşti, filme europene, care sunt valori culturale mai mult decă valori comerciale”, propune Ada Solomon.

„Aferim!” va intra pe marile ecrane din România din 13 martie. Regizorul Radu Jude îşi pregăteşte deja noul film. „Inimi cicatrizate” se va numi şi este o adaptare după romanul scriitorului român Max Blecher.

Citiți și: 

Succes românesc la Berlin. Radu Jude a luat Ursul de Argint pentru regia filmului „Aferim!”
ROMÂNIA FURATĂ. Sălile de cinema, o comoară imobiliară în ruină
Un Hollywood de România, la Cluj. Fondul regional de filme va funcționa din aprilie