Vestigii acoperite de gunoaie și graffiti

Data publicării:
callatis

Ruinele Cetății Callatis din Mangalia mai au puţin şi dispar sub gunoaie, iar zidurile milenare au fost mâzgălite cu graffiti. Chiar dacă situl arheologic este prins într-un amplu proiect de restaurare cu fonduri europene, lucrările au fost sistate. Termenul de finalizare a fost oricum depășit cu nouă luni.

Cetatea Callatis din Mangalia, veche de 1.600 de ani, pare acum un monument al uitării. Deşi un astfel de obiectiv istoric ar fi trebuit protejat corespunzător, din gardul ruginit au mai rămas doar câteva bucăţi. Panourile care anunţă că acolo există o bucată importantă din istoria antică a acestei ţări sunt rare, iar textul abia dacă se mai vede. Nici nu-i de mirare că turiştii habar nu au pe unde calcă.

Plimbându-mă pe faleză, nu ştiu cum am intrat pe aici prin spate şi am observat şi nu ştiam prima dată ce e. Plin de gunoaie, mizerie, păcat că nu se păstrează,” spune un turist.

Pe lângă gunoaiele care, în zona basilicii, se află la tot pasul, zidurile ridicate în secolul IV după Hristos sunt acoperite cu graffitti.

Printre ruine, pierdută printre bălăriile înalte, se află şi Basilica siriană, un monument unic în România.

Este unic, atât prin zidul de apărare al cetăţii Callatis, cât şi acest ansamblu constituit din basilica de tip sirian şi palatul episcopal,” precizează Sorin Colesniuc, şeful Muzeului Callatis.

Soarta Cetăţii Callatis trebuia să fie alta dacă proiectul de 13 milioane de lei început în 2013 era dus la bun sfârşit. Trebuia să fie gata în decembrie 2015, dar constructorul a abandonat şantierul. Reprezentanţii firmei nu au vrut să ofere un punct de vedere.

„Constuctorul în acest moment va răspunde pentru întârzierile pe care le-a avut,” spune Dragoş Angelescu, viceprimar al municipiului Mangalia.

Mai mult, din cele 9 milioane de lei pe care le oferea Uniunea Europeană pentru acest proiect, până la momentul închiderii şantierului au fost folosite doar 3 milioane. Restul vor fi acum acoperiţi din bani de la bugetul local.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri