Bucureștiul, comparat cu Praga și Berlin de ziarul francez „Le Monde”

Data publicării:
Terasa Centrul Vechi Bucuresti - Guliver GettyImages

 

Foto: Gulliver/Getty Images

Supranumit ''Micul Paris al Balcanilor'', Bucureștiul nu are întregul farmec al Orașului Luminilor, dar merită vizitat pentru bogatul său patrimoniu istoric, zona centrală cu cafenelele originale, galerii de artă și magazine de lux, precum și pentru restaurantele ''care dau un gust bun vacanțelor în România'', susține publicația franceză citată de Agerpres, menționând și argumentul prețurilor, cele mai mici prin comparație cu restul capitalelor europene.

Prima impresie este tulburătoare: un oraș al promotorilor imobiliari și al macaralelor, în care, pe o arteră centrală și plină de viață cum este Calea Victoriei, se găsesc hoteluri internaționale alături de biserici ortodoxe din secolele al XVIII-lea și al XIX-lea, precum și clădiri neoclasice de la începutul secolului trecut, în vecinătatea unor turnuri din beton și sticlă.

Printre obiectivele propuse unui eventual turist se numără Ateneul, cu ''acustica sa excepțională'' și o frescă ilustrând istoria României, Piața Revoluției și Cercul Militar Național, cu o arhitectură în stil neoclasic și un ''interior ultra-kitsch'', unde se poate lua o gustare, un prânz sau o cină. Lista continuă cu Muzeul Național de Artă, clădire afectată în timpul revoluției din decembrie 1989, care deține ''foarte frumoase colecții'', printre care se remarcă cele de artă medievală și ''surprinzătoarea'' galerie de artă modernă românească. Plimbarea pe Calea Victoriei ar trebui să cuprindă și Muzeul George Enescu, aflat într-unul dintre cele mai frumoase edificii bucureștene, cu ''superbe'' elemente Art nouveau, este de părere autorul articolului.

Deplasarea în București poate fi o bună lecție de istorie a țării pentru cei care vor intra în Muzeul Țăranului Român — clădire destinată artei în timpul Regelui Carol al II-lea, devenită apoi Muzeul Partidului Comunist și consacrată în cele din urmă artizanatului, folclorului și arhitecturii tradiționale. Plimbarea bucolică și, totodată instructivă, poate continua la Muzeul Satului, ''un strămoș al actualelor ecomuzee'', situat pe mai bine de 14 hectare, pe malul Lacului Herăstrău.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri