Sari la conținut

Cea mai bună palincă tradițională, făcută de o femeie

O licoare de pere cu multe grade i-a adus Mariei Papp primul loc la concursul producătorilor de palincă din Satu Mare. Înainte să o prezinte juriului, femeia a ţinut băutura la învechit doi ani.

Ioan Pop, unul dintre membrii juriului: „Am impresia că, fără să o fi întrebat pe femeie, după cum era gustul pălincii, era majoritatea din soiul Williams şi asta îi dă o aromă mai plăcută pălincii de pere. Într-adevăr, era fantastică”.

Palinca premiată cu "Marele Aur" la concursul Camerei de Comerţ din Satu Mare a fost fiartă într-un cazan pe care familia Marieie Papp îl foloseşte de peste 30 de ani.

Maria Papp: „A cumpărat tati ca să facem fabricarea de ţuică, ca să avem o ţuică minunată, bună şi după aia eu am preluat de la tati. Cazanul e din cupru alimentar şi cărămidă şi construit împreună cu cărămidă”.

Gyorgy Papp, tatăl producătoarei: „Cea mai bună pălincă este floarea, la mijloc când vine cu 55 până la 45 de grade. Ăla, dacă întrerupem, ăla e minunat”.

Anul acesta a fost a 10-a ediţie a concursului producătorilor de palincă.

Ştefan Fodor, directorul Camerei Agricole Satu Mare: „Până acuma nu a fost niciodată să câştige o doamnă”.

Cornel Mureşan - vicepreşedintele Federaţiei a Producătorilor de Pălincă de nord-vestul ţării: „Pe de-o parte guvernele, pe de altă parte Uniunea Europeană spun că venim şi susţinem, promovăm produsele tradiţionale, dar pe de altă parte avem de foarte multe ori legislaţii total nefavorabile, care pun într-o lumină nefavorabilă acest produs ca să ajungă pe diferite pieţi”.

Juriul a avut misiune grea anul acesta. A gustat palincă de 14 feluri, adusă de 119 producători tradiţionali.