Cetatea Zânelor a fost vizitată prima dată după 15 ani

Data publicării:
cetatea zanelor

Chiar dacă poartă o denumire de poveste, cetatea Zânelor, din apropierea oraşului Covasna, este de fapt considerată un adevărat cuib de vulturi, fiind amplasată la o altitudine de 960 de metri.

Se numără printre cele mai mari și mai bine conservate cetăți dacice, din afara Munților Orăștiei. Fortificațiile și modul de amenajare a teraselor sun realizate într-un mod unic în regatul dacilor. Istoria acestei fortăreţi se întinde pe aproape trei sute de ani. A fost construită pe parcursul secolului al II-lea înainte de Hristos, distrusă în vremea lui Burebista, refăcută apoi grandios la sfârșitul secolul întâi, înainte de Hristos, iar ulterior incendiată și dărâmată în timpul cuceririi romane a Daciei.

După 1995 nu am mai avut ce să facem, a căzut pădurea, copacii care au fost aici sus au luat între rădăcini părţi din ziduri, din construcţiii, din locuinţe, între rădăcini erau vase şi alte piese”, a afirmat Viorica Crişan, arheolog la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj.

După o secvenţă de istorie, turiştii au făcut un tur al cetăţii.

E un sentiment foarte frumos să ştii că pui prima oară mâna pe ceva pe care pe au pus mâna nişte daci acum 2000 de ani, şi să vezi că sunt păstrate aşa de bine”, a susținut Raluca Bătrânoiu, doctorand în arheologie.

Toţi cei care trecut de porţile Cetăţii Zânelor au fost impresionaţi.

Cetatea Zânelor a fost sursă de inspiraţie în legendele despre zâne, viteji și comori nedescoperite. Piscul pe care se află este la rândul său înconjurat de alte trei masive montane mult mai înalte ca el. Poziţia nu a fost aleasă întâmplător de daci, pentru că zona este înconjurată de prăpăstii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri