Cristi Puiu, a treia oară la Cannes

Data publicării:
cristi puiu

Clara Vodă, actriță: „Eu tot timpul spun, după ce ai filmat la Puiu poți să filmezi la oricine, că e cea mai bună școală!"

Dragoș Bucur, actor: „A fost un noroc că am debutat într-un rol principal cu Puiu, care este un om foarte (...) pentru unii devine supărător de atent la detalii. Dar eu am învățat, m-am dezvoltat pornind de la baza aia, „Marfa și banii"".

Adrian Titieni, actor: „Cristi Puiu are un simț absolut extraordinar al... al realității..."

Luminița Gheorghiu, actriță: „Cristi Puiu avea o formulare foarte corectă: să nu machiem, să nu fardăm realitatea".

În anul 2005, „Moartea Domnului Lăzărescu”, al doilea lungmetraj semnat de Puiu, a resuscitat prezenţa României la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes. Povestea pensionarului care este plimbat de la un spital la altul a obţinut distincţia „Un Certain Regard” şi alte 27 de premii internaţionale. „Aurora”, filmul său din 2010, a fost de asemenea nominalizat în aceeaşi secţiune.

Cristian Tudor Popescu, critic de film: „(...) E atât de puternic modul realist cinematografic în care lucrează Cristi Puiu încât este bigger than reality!”

Clara Vodă, actriță: „Recunosc că am învățat foarte multe lucruri de la Cristi Puiu.”

Gabi Spahiu, actor: „M-am schimbat, uite, și datorită domnului Puiu, care mi-a dat chestia asta cu modestia îmi vine de la el. Atunci, la Lăzărescu, mi-a zis: bai, știi ce vreau? Dăcă nu te știe lumea, să vadă ei, să nu înțeleagă. Să creadă că chiar ești un șofer din ăsta de ambulanță. Și eu, dorind să fac rolul, i-am zis: Da, sigur, bineințeles, nicio problemă, se face! Și am făcut-o, n-am făcut-o, nu știu cum, dar mi-a rămas: bai, ăsta ce voia?... Și abia după niște ani m-am prins de tipul ăsta de modestie, de a fi în spatele rolului, nu în fața rolului."

Anul acesta, Cristi Puiu a revenit pe val cu „Sieranevada", lungmetrajul în care joacă Mimi Brănescu, Mirela Apostu şi Eugenia Bosânceanu. A fost nominalizat pentru prima oară la un Palme d'Or şi se afla pe locul al 13-lea în topul celor mai aşteptate filme care vor apărea în acest an, potrivit unor critici. Îl puteţi urmări chiar săptămâna viitoare, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, pe 2 iunie - în premieră.

Urmăriți în materialul video de mai jos interviul acordat de Cristi Puiu pentru emisiunea „Ca-n filme”.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri