Sari la conținut

Locuri inedite de vizitat. Lagărul femeilor trădătoare de la Akmolinsk

Astana este una dintre cele mai tinere capitale ale lumii. Oraşul care se dezvoltă în stepa kazahă este tăiat în două de râul Ishim.

Pe unul dintre maluri este zona nouă, dominată de zgârie nori şi pe celălalt, zona veche, unde sunt încă străzi neasfaltate şi case fără canalizare.

Astana este capitala Kazahstanului şi în traducere liberă înseamnă chiar... capitală. Cel mai popular loc din oraş este monumentul Bayterek. Filosofia construcţiei întruchipează o legendă. Structura complexă este simbolul unui copac mitologic de 97 de metri în vârful căruia este o sferă aurită, adică oul pasării fericirii, pe nume Samruk.

Noua capitală a Kazahstanului s-a dezvoltat după ce ţara s-a desprins din URSS. Preşedintele ţării, Nursultan Nazarbaiev a considerat necesar să mute capitala de la Almaty, din sud, în centrul statului. Simbolul tânărului oraş este turnul Baiterek. Aici vin deopotrivă kazahii şi turiştii, pentru că panorama este spectaculoasă.

În vârful turnului este aşezată pe un soclu amprenta palmei preşedintelui Nazarbaiev unde, mai ales localnicii, cred că dacă îşi pun mâna, li se vor îndeplini dorinţele.

Oraşul este plin de clădiri cu arhitectură modernă, dintre toate cea mai remarcabilă este Han Șatîr. Construcţia reproduce un cort tradiţional, care noaptea, cu ajutorul luminilor, devine transparent. Aici este cel mai mare centru comercial şi de distracţie din oraş.

Mai puteţi vizita Muzeul Preşedintelui care glorifica cultul personalităţii liderului ţării, dar şi partea veche a capitalei, unde o să vedeţi că bogăţia Kazahstanului nu este chiar pentru toţi locuitorii lui.

Astana nu este un oraş ieftin. Iată câteva preţuri obligatorii.

bilet de avion - 500 - 1700 euro

camera hotel - 90 -150 euro

masa pentru doua persoane - 25 euro.