Sari la conținut

Prânzul gătit acasă, o modalitate de a economisi bani

O bună parte din bugetul nostru lunar se duce pe mâncare, mai ales dacă obişnuim să luăm masa în afara căminului. De exemplu, un meniu la restaurant tip fast-food, care conţine două feluri de mâncare şi un desert, costă 15 lei.

Pentru un meniu similar, la un restaurant tip „împinge tava”, plătim 18 lei. Asta înseamnă că, săptămânal, trebuie să scoatem din buzunar, numai pentru prânz, între 100 şi 126 de lei de persoană. Cu aceşti bani putem cumpăra 2 kg de carne, 2 kg de cartofi, 2 kilograme de morcovi, 10 ouă, 2 kilograme de făină, unul de mălai, o sticlă de ulei, o rotiţă de caşcaval, un pachet de unt, o jumătate de kilogram de măsline, 2 kilograme de portocale şi, dacă vă plac dulciurile, o cutie de bomboane.

În plus, vă rămân bani şi pentru un pachet de cafea. Dacă veţi găti acasă, într-o săptămână, veţi folosi doar jumătate din produsele enumerate mai sus pentru a vă prepara două feluri de mâncare pentru prânz. Asta înseamnă puţin peste 50 de lei pe săptămână, de persoană.

În aceşti bani sunt incluse şi cheltuielile suplimentare, precum gazele naturale şi electricitatea. Dacă aveţi un program de lucru obişnuit, probabil că nu aveţi cum să fiţi acasă la ora prânzului. Aşa că vă puteţi lua la pachet ce aţi pregătit. Prin urmare, este mai ieftin să mănânci acasă. Cum gătitul înseamnă şi mult timp petrecut în bucătărie, pentru unii dintre noi rămâne însă mai comodă varianta prânzului în oraş.