REPORTAJ. Daniel Relenschi, primul pictor român care a realizat un tablou 3D în ulei

Data publicării:
pictor 3D

La 27 de ani, Daniel Relenschi este primul pictor român care a realizat un tablou 3D în ulei şi are planuri mari: „Aş vrea să duc pictura 3D către un alt nivel. Încă e văzută ca pictură de publicitate şi e destul de greu să vrei să fie acceptată ca şi celelalte stiluri - o artă la fel de valoroasă”.

Daniel este mândru de performanţa sa şi de faptul că poate trăi din meseria de artist. „Interacţiune” este tabloul care l-a consacrat în tehnica tridimensională.

„Este o lucrare destul de mică, e lucrată în ulei pe o formă de oval. Pentru a fi percepută trebuie privită din lateral dreapta, la 45 de grade chiar în direcţia lucrării. A durat o săptămână să o realizez, am lucrat mai mult noaptea pentru că ziua aveam o lucrare unde trebuia să merg; era acasa la cineva”, spune Daniel.

Artistul desenează din copilărie, iar pictura este o tradiţie în familia lui Daniel: „Am început să pictez de mic copil, inspirat de mama mea care e pictor, Doina Maxim Relenschi. Am continuat în şcoală unde erau orele obligatorii de desen, deşi mama renunţase deja - au fost diverse probleme care au făcut-o să nu mai poată să picteze. Am avut noroc cu acele ore de desen la care mă desfăşuram. Mai apoi am început să desenez pentru modă, crochiuri de modă, am făcut liceul textil pe secţiune de design vestimentar, ulterior m-am şi angajat. Au fost diverse colaborări cu câteva case de modă, nume sonore, ulterior”.

Doina Levintza, Irina Schrotter sau Liza Panait sunt doar câteva dintre creatoarele de modă care au crezut în talentul lui Daniel: „Eram practic mâna dreaptă a doamnei Doina. Puneam în practică tot ce ea crea, aveam libertatea de a crea şi eu, dar cu acceptul doamnei, evident. Ulterior am ajuns să ştiu ce îşi doreste şi nu mai era nevoie de acceptul dumneaei pentru că ştia că mergem la sigur şi ceea ce iese, este un produs bun. Făceam accesorii, aplicaţii de dantelă, diverse fronsaje...tot ce e nevoie pentru a finisa o rochie. Am lucrat împreună pentru o piesă de teatru a lui Dan Puric, Royal Fashion. A fost un succes şi pentru rezultatul pe care l-am obţinut”.

Pictura a rămas însă principala sa pasiune. Daniel îşi aminteşte şi acum ziua când a făcut prima groapă tridimensională pe asfaltul din Bucureşti. Totul a început dintr-o joacă.

Pictura 3D a apărut în viaţa mea la 10 august 2011. Ştiu data exactă când am vorbit cu un prieten care m-a întrebat dacă pot să pictez în 3D. Ştiam de pictura 3D, dar nu am cochetat niciodată cu ea.

A fost o provocare şi am acceptat-o, mi s-a propus să desenez două cratere ale îngerilor şi ce mai trebuie pus pe lângă pentru că era o imagine de promovare a unui produs. Asta se întâmpla în cadrul unui festival de publicitate non convenţională. A durat 4 zile execuţia lucrării, dar într-un soare care ardea efectiv...se pare că a meritat efortul”, spune artistul.

Odată cu titulatura de primul pictor 3 D, comenzile au început să vină de peste mări şi ţări. La fel si ofertele de a rămâne acolo.

Cea mai recentă comandă a primit-o pe Facebook, de la o doamnă din Timişoara.

Daniel Relenschi va continua să-şi coloreze pânzele inspirat de oameni şi natură. Iar cei care iubesc arta sa, ar trebui să fie atenţi pe unde calcă: niciodată nu se ştie de unde poate apărea un nou crater 3D.


Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri