Sari la conținut

Televiziunea rusă a difuzat un reportaj cu un soldat rus ucis în confruntările din estul Ucrainei

"Astăzi, la Kostroma, a fost înmormântat Anatoli Travkin. În urmă cu aproximativ o lună, el a plecat la Donbas (în estul Ucrainei-n.r.) şi a murit în confruntări", a anunţat prezentatorul postului de televiziune Pervîi Kanal, unul dintre cele mai importante din Rusia.

"Oficial, el se afla în concediu" când a murit, a adăugat el, precizând că soldatul nu şi-a anunţat intenţia de a pleca în estul Ucrainei nici soţiei şi nici şefilor săi.

În contextul în care mărturiile unor apropiaţi ai soldaţilor răniţi, ucişi sau dispăruţi de mai multe zile în estul Ucrainei iau amploare pe reţelele sociale şi în presa rusă, majoritatea posturilor de televiziune din Rusia, în cele mai multe cazuri acţionând la comanda Kremlinului, au decis să păstreze tăcerea în legătură cu această situaţie.

Ţările occidentale şi Kievul acuză Rusia că îi susţine pe separatiştii proruşi care sunt implicaţi în confruntări armate cu forţele ucrainene în estul Ucrainei, prin livrarea de arme şi trimiterea de trupe.

Aproape 15.000 de soldaţi ruşi au fost trimişi să lupte alături de separatiştii proruşi, potrivit Comitetului mamelor soldaţilor ruşi, organizaţie neguvernamentală pentru apărarea drepturilor omului, iar între 7.000 şi 8.000 de soldaţi ruşi s-ar afla în prezent în Ucraina.

Potrivit consilierului ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Daniliuk, 2.000 de soldaţi ruşi au fost deja ucişi în estul Ucrainei.

Cu toate acestea, potrivit unui sondaj de opinie realizat de centrul independent Levada, doi ruşi din trei nu cred că Rusia se află în război împotriva Ucrainei.

Pe aceeași temă