Sari la conținut
News Alert

Ţinutul Pădurenilor, oficial promovat turistic

Din observatorul turistic, de la peste 20 de metri înălțime, se poate vedea între Ținutul Pădurenilor, Munții Apuseni și chiar cetatea Devei. Iar în cealaltă parte, în zilele senine se poate vedea foarte clar și Masivul Retezat .

Cu 210.000 de euro, autorităţile au construit pe cea mai înaltă colină din comuna Ghelari un observator turistic. De aici, turiştii pot admira frumuseţile zonei. Ceva mai jos, au ridicat şi un centru turistic.

Ioan Bulbucan, primar Ghelari: „Este primul centru de informare turistică în Ținutul Pădurenilor, în capitala Ținutului Pădurenilor, se face cunoscut ținutul prin pliante, prin trasee”.

În plus, au fost amenajate şapte trasee care îi duc pe oaspeţi în inima Ţinutului Pădurenilor. Pe 200 de kilometri pot admira obiective istorice, foste zone miniere, biserici și mânăstiri.

Drumul Marmurei, traseul de pe Valea Runcului sau Calea Fierului sunt alte câteva trasee pe care turiștii nu le vor putea ocoli odată ajunși în zonă. Și atracțiile pentru vizitatori nu se opresc aici.

Maria Pașcu, consilier turistic: „La Alun este o biserică din marmură, este la Ruda la fel. În zonă s-au păstrat încă tradițiile, atât culinare, cât și etnologice, avem plăcintele pădurenești care sunt de o bunătate excepțională”.

Cornel Ardelean, proprietar pensiune: „Casa memorială Drăgan Munteanu, furnalul de la Govăjdie, Biserica fetelor, unde ai ce să vezi, pădurea de corn, pădurea de castani”.

Ținutul Pădurenilor, care se întinde între Țara Haţegului, Valea Mureșului și Munții Poiana Ruscă, este recunoscut pentru arta folclorică, pentru originalitatea arhitecturii ţărănești, dar și pentru portul popular păstrat în forma lui autentică de sute de ani.