Sari la conținut

VIDEO. Cea mai relaxantă melodie

 

„Weightless", o melodie lansată recent de grupul britanic Marconi Union, a fost denumită „cea mai relaxantă melodie din lume". O organizatie britanică specializată în studii sociale, Mindlab Institution, a analizat efectul muzicii asupra oamenilor. Scopul experimentului era să demonstreze că ritmul cardiac, tensiunea arterială şi nivelul hormonilor de stres sunt influenţaţi de muzică.

Marconi Union a creat melodia, cu durata de 8 minute, în colaborare cu British Academy of Sound Therapy.

Cercetările arată că ea ar reduce frecvenţa bătăilor inimii, tensiunea arterială şi nivelul de cortizol, un hormon steroid secretat de organismul uman ca reacţie la stres. În plus, cântecul reduce considerabil nivelul de anxietate.

Efectul a fost studiat pe 40 de femei, „Weightless" fiind comparată cu alte câteva melodii, pentru a i se evalua efectul relaxant.

Femelilor le-au fost ataşaţi senzori şi li s-a dat sarcina de a rezolva, contra cronometru, teste relativ dificile, pentru a le induce o anumită stare de stres.

Weightless s-a dovedit cu 11% mai relaxantă decât orice altă melodie cu care a fost comparată. Cercetătorii au raportat chiar că multe dintre voluntare deveniseră „somnoroase" în timpul testului.

Alte melodii care au fost demonstrate ca avand un efect relaxant asupra organismului uman sunt WaterMark de la Enya, Strawberry Swing de la Coldplay si Canzonetta Sull'aria compusa de Mozart.