Weekend cald, dar ploios. Cod galben în opt județe până luni

Data publicării:
0903meteo 20cod-53820

Avertizarea a intrat în vigoare sâmbătă la ora 18.00 și expiră luni, la ora 20.00. Hidrologii au anunțat cod galben pentru debitele râurilor din județele Satu Mare și Maramureș, care se extinde și pentru județele Bihor, Alba, Cluj, Bistrița-Năsăud, Arad și Hunedoara.

În Banat, chiar dacă vremea va fi deosebit de caldă, cerul va fi mai mult noros și vor fi precipitații în averse. Vântul va sufla de la slab la moderat. Maximele vor fi cuprinse între 16 și 19 grade Celsius, cu minime între șase și 10 grade.

Ploi au fost prognozate şi în Transilvania, deși în centrul țării temperaturile sunt peste normalul acestei perioade.

Meteorolog: Au mai fost şi în alţi ani 20 de grade în luna martie

Meteorologul Mihai Timu a declarat la Digi24 că temperaturile care vor fi înregistrate mai ales în Lunca Dunării sunt cu aproape 10 grade mai ridicate faţă de media normală.

„Va fi cald şi în estul ţării, mai puţin în nordul Moldovei, unde valorile maxime se vor menţine undeva în jurul mediei normale a perioadei, maximele fiind de 3-4 grade. Observăm că în jumătatea de nord este prezent un aer foarte rece, polar, care încet, încet, de la începutul săptămânii viitoare va coborî undeva pe continent şi va afecta cumva şi ţara noastră”, a spus meteorologul.

Potrivit acestuia, temperaturi de peste 20 de grade au mai fost şi în alţi ani. Spre exemplu, în luna martie 1952, la Odobeşti s-au înregistrat 33 de grade, iar la Bucureşti au fost atunci 28 de grade.

„Deocamdată suntem favorizaţi, temperaturile acestea au venit destul de devreme, dar asta nu înseamnă că primăvara nu este capricioasă. Avem alternanţe de zile de acest gen, cu temperaturi foarte ridicate cu altele mai reci şi umede, aşa se va întâmpla şi la începutul săptămânii viitoare. Încă de mâine noapte, în nordul Moldovei apar lapoviţa şi ninsoarea, undeva după ziua de marţi, când avem o zi de pauză, adică precipitaţiile se liniştesc, miercuri şi joi un nou ciclon din Mediterana va aduce precipitaţii destul de extinse, ploi care treptat se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare care treptat se vor extinde”, a precizat Mihai Timu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri