Sari la conținut

Românii nu renunță la vacanțele în Turcia

Foto: Guliver / GettyImages

Această stare de urgenţă ar trebui să fie un lucru pozitiv, se întăreşte siguranţa şi atenţia. Înseamnă că poliţia şi armata sunt mai vigilente, mai pregătite să intervină în orice moment. Pe de altă parte, şi în Franţa e stare de urgenţă. Este mai multă stricteţe la aeroporturi”, a declarat, pentru News.ro, Alin Burcea.

Acesta spune că din staţiunile turceşti nu s-a întors niciun turist român mai devreme din vacanţă. Au existat însă câteva retrageri de la înscrierile făcute.

Eu (la agenţia sa de turism, Paralela 45, n.r.) am avut vreo 30 (de renunţări, nr.) la 8.000 de turişti, deci foarte puţini. Lovitura de stat, toată nebunia a durat 48 de ore. Dar cine îşi retrage banii, şi-i retrage pe socoteala lui. Noi nu primim banii înapoi de la hotelieri, că nu e forţă majoră”, a spus preşedintele ANAT.

Starea de urgenţă din Turcia a intrat în vigoare joi, după ce ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial.

Pe timpul stării de urgenţă, preşedintele poate conduce ţara prin decrete. Interdicţii de circulaţie pot fi impuse, iar mitingurile şi protestele pot fi interzise fără să fie consultate autorităţile. Presa poate fi, de asemenea, limitată, iar forţele de securitate pot percheziţiona persoane, vehicule şi pot confisca potenţiale probe.

Ministerul de Interne a anunţat însă că aceasta „nu-i va afecta pe civili”, potrivit unei corespondenţe Al Jazeera la Ankara.

Ministerul român al Afacerilor Externe precizează că, potrivit informaţiilor furnizate de autorităţile turce, instaurarea stării de urgenţă în Turcia nu are ca efect direct restricţionarea libertăţii de circulaţie a populaţiei civile sau a turiştilor străini, însă autorităţile române reiterează avertismentul adresat românilor aflaţi în această ţară de a rămâne extrem de precauţi şi vigilenţi.