Cod roșu de caniculă. Climatolog: Avem o situație de blocaj atmosferic. Temperaturile vor continua să crească

Data actualizării: Data publicării:
unn barbat se racoreste la un furtun cu apa din cauza caniculei in varsovia
Val de caniculă în Europa. Profimedia Images

Vestul României va fi sub cod roșu de caniculă. Mâine și vineri, în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj și Maramureș valul de căldură se va intensifica, iar temperaturile vor ajunge până la 41 de grade Celsius. Deja cele 7 județe sunt sub cod portocaliu de caniculă. Climatologul Simona Andrei a spus la Digi24 că este vorba despre un „blocaj atmosferic” și că ne vom mai confrunta cu astfel de valuri de căldură.

„Ceea ce se întâmplă în momentul de față vine cumva la antipozi față de ce a fost săptămâna trecută: dacă atunci ne-am cam murat de atâta apă, săptămâna asta ne cam trec apele. Și ne vor trece în continuare, din cauza faptului că avem de-a face cu o situație de blocaj atmosferic, în sensul în care circulația atmosferică s-a reorientat astfel încât în momentul de față, sudul, estul continentului are parte de un aer foarte cald dinspre nordul Africii”, a spus ea.

„Temperaturile vor continua să crească pe măsură ce acest aer va avansa în continuare către zona aceasta și clar vom avea parte de vreme foarte, foarte caldă. Situația însă nu va continua la nesfârșit. Undeva la sfârșitul acestei săptămâni ne așteptăm totuși la un reviriment din punct de vedere termic”, a adăugat climatologul.

„Începe vara și automat vom avea și situații în care temperaturile pot să rămână ridicate zile în șir. Dacă e să ne gândim retrospectiv, e o situație cu care ar trebui să ne fi învățat, cel puțin în ultimii 20 de ani, pentru că situații cu episoade lungi de caniculă am tot avut”, a mai spus ea.

Temperaturi neobișnuit de mari pentru această perioadă au fost înregistrate de asemenea în mai multe capitale din sudul și estul Europei. Temperatura în Moscova a ajuns la 34,7% grade Celsius, fiind egalat un record vechi de 120 de ani.

„Categoric vorbim despre schimbări climatice, de 20 de ani tot atragem atenția. La Moscova este un record pentru luna iunie, dar să ne aducem aminte că a mai trecut Rusia prin perioade cu caniculă. În 2010 a urmat o secetă cumplită și au avut loc multe incendii. De asemenea, zona siberiană a avut parte de temperaturi foarte ridicate și episoade de arderi de vegetație”, a spus Simona Andrei.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri