Aer polar în România. Meteorologii anunță ninsori până miercuri seara

Data actualizării: Data publicării:
oameni traverseaza stradain bucuresti, de pe trotuare pline de zapada
ANM anunță ninsoare și vânt puternic. FOTO: Gulliver/ Getty Images

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o informare meteo de ninsori, lapoviţă, ploi şi vânt puternic în întreaga ţară, valabilă până miercuri seara.

FOTO: Gulliver/ Getty Images

Pătrunderea masei de aer rece polar în zona ţării noastre, a dus la o continuă scădere a temperaturilor peste weekend, astfel că în această dimineaţă s-au atins -21 de grade în Joseni, -20 în Mircurea Ciuc, minus 7.. minus 6 grade şi în Bucureşti. Suntem totuşi departe de minima absolută pe ţară, de aproape minus 39 de grade atinsă la Bod în județul Braşov în noaptea de 24 ianuarie a anului 1942. Ninsoarea slabă din afara arcului carpatic se datorează pătrunderii aerului mai umed adus de un ciclon arctin în Marea Mediterană şi mai poate continua, tot slab, inclusiv la noaptea şi marți dimineaţă, după care vremea se va încălzi şi fulgii se vor transforma în stropi de ploaie.

Potrivit meteorologilor, intervalul 15 ianuarie, ora 20:00 - 17 ianuarie, ora 20:00 va debuta în cursul nopţii de luni spre marţi (15/16 ianuarie) şi în primele ore ale zilei de marţi (16 ianuarie) cu ninsori în general slabe cantitativ, pe arii relativ extinse în sudul şi sud-estul teritoriului. De asemenea, pe litoral vor fi posibile precipitaţii mixte şi polei, notează Agerpres.

Începând din după-amiaza zilei de marţi (16 ianuarie) precipitaţiile vor fi în extindere treptată, începând cu regiunile vestice şi vor cuprinde cea mai mare parte a ţării. La început vor fi mai ales ninsori, ce se vor transforma treptat şi în lapoviţă şi ploaie, iar cantităţile de apă vor depăşi 15-20 l/mp şi izolat 30 l/mp, cu precădere în zonele de munte şi în sud-vest.

Local, se va semnala polei în Banat, Crişana, Oltenia, Transilvania, apoi şi în Muntenia, Moldova şi posibil în Dobrogea.

În zonele de munte, temporar, vor predomina ninsorile şi se va depune strat nou de zăpadă, local consistent, în noaptea de marţi spre miercuri (16/17 ianuarie) îndeosebi în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali, iar miercuri (17 ianuarie) mai ales în zona Carpaţilor Meridionali.

Vântul se va intensifica în regiunile vestice, unde temporar va atinge viteze de 50-55 km/h, iar la munte, cu precădere în zona înaltă, rafalele vor depăşi 70-80 km/h, viscolind ninsoarea şi spulberând zăpada.

În noaptea de luni spre marţi (15/16 ianuarie) vremea se va menţine geroasă în nordul, nord-estul şi centrul ţării.

ANM precizează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, ar putea actualiza informarea emisă luni.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri