Un ciclon polar vine peste România, temperaturile vor scădea până la minus 20 de grade. Va ninge în toată țara și va fi vânt puternic

Data actualizării: Data publicării:
oameni in ger si zapada
Un ciclon polar vine peste România, temperaturile vor scădea până la minus 20 de grade. FOTO: Inquam Photos / Octav Ganea

Jumătate din țară este în continuare sub cod galben de ninsori și viscol, iar pentru zilele următoare, meteorologii anunță un nou episod cu vreme extremă. Precipitațiile vor acoperi toate regiunile, ziua vor fi temperaturi negative, iar noaptea vor fi minime de până la minus 20 de grade. În plus, vântul puternic va amplifica senzația de frig.

Meteorologul ANM, Alina Șerban, a declarat la Digi24 că vineri dimineață este în vigoare un cod galben pentru zonele montane, unde vântul se va intensifica și ninge. Aici va fi viscol în orele următoare.

"Ieri și azi vremea a fost bună pentru data calendaristică, iar temperaturile au fost mai ridicate decât cele normale perioadei, în special în sud au fost maxime de 9 – 10 grade Celsius", a spus meteorologul.

Urmează zile cu o diferență destul de e mare de temperatură între valorile de acum și cele care se vor înregistra până miercuri inclusiv.

"Duminică, o masă de aer polar care va reduce semnificativ temperaturile în toată țara, scăderea se va resimți începând de sâmbătă noapte în zonele intracarpatice, minimele vor coborî sub minus 10 grade, apoi masa de aer polar se va intensifica în toate regiunile, vremea va deveni geroasă în special în jumătatea de vest a țării. Geroasă înseamnă că valorile minime vor fi cuprinse între minus 10 și sub minus 10 grade Celsius, probabil să coboare spre minus 20 în depresiuni din Transilvania.

De duminică până miercuri temperaturile maxime vor fi negative în majoritatea regiunilor și vor fi cuprinse de la minus 8 grade în depresiuni până la 0 grade – 1 grad în zone din sud. Vor fi valori mai scăzute chiar și decât ar trebui să avem acum.

Masa de aer rece vine cu precipitații în toată țara, din această seară, la noapte și mâine va traversa toată țara, vor fi amestecate ploaie, lapoviță și ninsoare, dar se vor transforma în ninsoare în toată țara. Se va depune strat de zăpadă mai consistent la munte, unde deja a nins și va continua să ningă.

Toate aceste fenomene vor fi însoțite de vânt, nu doar la munte și în zonele mai joase. Deja avem vânt puternic la munte, dar de mâine va fi așa în toată țara, inițial în jumătatea de vest, iar apoi în toate regiunile. Vor fi rafale în medie de 65 de km pe oră în zone joase, dar la munte vor fi de 90 km pe oră și însoțite de  ninsori.

În zonele joase, odată cu răcirea vremii, rafalele de vânt vor amplifica senzația de ger, temperaturile resimțite de noi vor fi de fapt mult mai mici decât valorile din termometre.

Vremea se va răci accentuat de duminică și în București. Așa va fi până miercuri. Maximele termice vor fi de 1- 2 grade, iar minimele vor coborî spre minus 8 grade Celsius.

Vor fi vânt puternic și precipitații care se vor transforma în ninsoare, și se va depune strat de zăpadă", a spus meteorologul.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri