Editorial Complicitatea și incompetența PNL au dus la scumpirea RCA

Data publicării:
Cătălin Drulă
Cătălin Drulă
Președinte USR
Catalin Drula la congres USR
Liderul USR, Cătălin Drulă. FOTO: Inquam Photos / George Calin

Piața asigurărilor din România este un exemplu flagrant despre ce înseamnă complicitatea și incompetența unor sinecuriști numiți în funcție.

Vorbim despre Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituția care ar fi trebuit să fie gardianul integrității pieței de asigurări, dar care a închis ochii atunci când piața s-a prăbușit.

Vinovații au și un nume. Nicu Marcu, fostul președinte ASF susținut de PNL, în mandatul căruia s-au produs cele două falimente majore - City Insurance și Euroins, a încasat lunar 12.000 de euro, o sumă impresionantă.

Mai mult, în anul 2022, și-a dat 15 salarii și un „bonus de performanță” pentru modul în care a gestionat cele două falimente care au dus la dublarea polițelor RCA.

City Insurance, firma în spatele căreia se află și cumnatul lui Adrian Năstase, a urmat o strategie de dumping de prețuri, menită să monopolizeze piața. Presa de investigație a arătat cum șefii companiei și-au însușit banii plătiți de oameni și firme, au falsificat contractele de solvabilitate financiară, au ținut o contabilitate fictivă, au distrus actele contabile. Iar toate aceste manevre s-au desfășurat sub ochii neclintiți ai ASF.

În 2016-2017, City Insurance intră în procedura de faliment, iar ASF impune un plan de redresare. Procedura de redresare este închisă rapid, în iulie 2017, după ce City susține că ar avea capital suplimentar într-un cont, care ulterior s-a dovedit fals. ASF trebuia să verifice dacă banii există. Din nou, nu a făcut-o.

În perioada 2017 - 2021, City Insurance ajunge principalul jucător din piața RCA, prin prețuri de dumping. ASF-ul condus de Nicu Marcu nu sesizează că este vorba despre o schemă piramidală.

City Insurance se prăbușește în 2022. Un mare tun de tipul Caritas a avut loc, cu încurajarea celor care ar fi trebuit să îi oprească. Începând cu 29 noiembrie 2021 şi până la 8 martie 2023, doar în contul afacerii City Insurance, statul român a plătit 733 de milioane de lei, pentru aproape 80.000 de cereri de plată. Bani plătiți de statul român.

După City Insurance, a urmat Euroins. Și în acest caz, semnalele unui faliment erau anunțate. Dar ASF s-a mulțumit doar să constante, nu să acționeze. Totul, sub ochii omului plantat de PNL, Nicu Marcu.

Toate aceste informații sunt publice, probate de jurnaliștii de investigații.

Consecințele? Prețurile RCA s-au dublat într-un singur an, iar de la 1 ianuarie 2024 acestea au crescut din nou. Aici nu vorbim doar de o criză a sectorului de asigurări, ci de eșecul PSD-PNL. Este imaginea incompetenților numiți la conducerea țării, în ideea că „merge și așa, a fost loial partidului”.

ASF este astăzi o instituție căpușată de politicieni și sinecuri, oferite generos de PNL și PSD. Așa au ajuns transportatorii, fermierii, cetățenii obișnuiți să plătească prețuri exorbitante la RCA.

Protestele din stradă, care se răspândesc în toată țara, sunt mai mult decât justificate. Ele reprezintă o reacție firească la complicitatea și incompetența care au adus piața de asigurări în pragul colapsului.

USR a cerut repetat demiterea conducerii ASF și a lui Nicu Marcu, cerând numirea unor profesioniști capabili să prevină alte catastrofe financiare. Aceste solicitări au fost constant ignorate de PSD și PNL în Parlament.

Să o spunem clar: PNL, sunteți direct responsabili pentru explozia prețurilor RCA. Voi și omul pe care l-ați susținut, Nicu Marcu, sunteți responsabili de acest dezastru.

Partenerii noștri