Editorial Telemedicină II: Sistemul va trebui explicat de medici care nu scriu ca doctorii

Data actualizării: Data publicării:
George Tuță
George Tuță
Președintele PNL Sector 1
George Tuță este deputat PNL de Ilfov, chestor în Biroul Permanent al Camerei Deputaților și președintele PNL Sector 1. Este absolvent de științe economice și are o experiență de peste 10 ani în administrația publică.
portret george tuta deputat pnl
Deputatul PNL George Tuță

O legendă urbană despre arhitectură și ergonomie spune că britanicii, după ce construiau parcuri, le lăsau fără alei un timp pentru a vedea pe unde circulă oamenii în mod natural. Apoi trasau aleile pietruite pe urmele cărărilor făcute de oameni.

În medicina tradițională a ultimelor optsprezece luni, pandemia ne-a trasat câteva cărări clare de care suntem datori să ținem seama. Dacă ne vom încăpățâna să mergem tot pe unde știam noi, vom pierde probabil șanse bune de a traversa parcul pe lumină. Totul depinde de noi și de indicațiile primite citeț de la medici și legiuitori cu înțelegere a modului în care comunitatea poate primi servicii medicale potrivite mult mai direct.

Tot pandemia ne vine în ajutor cu un exemplu. Pentru cazurile simple și medii de Covid-19 survenite în lunile de aglomerare a spitalelor, soluția naturală a fost de monitorizare a pacientului via telefon. Acesta din urmă, dotat cu un device comercial de 30 ron (pulsoximetru) transmitea la distanță unui medic câteva date simple (puls, saturație), precum și câteva semne și simptome clinice (febră, cefalee, oboseală etc). Medicul era în măsură astfel să recomande o serie de medicamente uzuale simptomatice sau, după caz, să recomande deplasarea către spital.

Departe de a fi perfect, sistemul a trasat câteva cărări de care trebuie să ținem seamă. Multe dintre vizitele la medic se pot reduce la interacțiuni la distanță dacă sunt întrunite câteva condiții esențiale care vor fi reglementate. În curând va fi o afacere cu trei principali actori - medici, legiuitori și pacienți care va trebui să discute despre construcția unui sistem funcțional. Un sistem care să asigure mare parte din serviciile medicale primare și care să înlocuiască unele grupuri de WhatsApp care vehiculează tratamente cu lumină colorată și zeamă de rădăcini.

Toți trei actorii însă trebuie să plece la drum cu mintea deschisă și pregătită de inovare: politicul să integreze repede și bine interesul comunității fără piruete doctrinare inutile, pacienții să renunțe la o parte din ipohondrie, iar medicii să explice lizibil beneficiile, renunțând pentru moment la scrisul de doctori.

În episoadele care vor urma vom încerca să explicăm împreună cu medici experimentați câteva dintre beneficiile telemedicinei. Spre exemplu: cum te poți lăsa de fumat cu telemedicină, cum poți face un screening de Alzheimer sau cum poți accesa servicii de psihologie fără a pleca de acasă. Și multe altele la care nici nu vă gândiți.

Hai să fim sănătoși!

Partenerii noștri