Apa din fântâni, analizată contra cost

Data publicării:
APA FANTANI

De-a lungul anilor, analizele pe care medicii de familie le-au solicitau au arătat că apa din fântânile din judeţul Covasna conţine cantităţi de nitriţi şi nitraţi peste limita admisă. Cu toate acestea, oamenii continuă să bea apă din fântâni.

Până acum, analizele erau decontate dintr-un fond special al Ministerului Sănătăţii, însă programul a fost suspendat. Cei mai revoltaţi de tăierea fondurilor sunt medicii de familie de la sate, acolo unde majoritatea localnicilor folosesc apa din fântânile construite în curţi.

"A îngreunat treaba noastră fiindcă oricum trebuie să faci analize şi asta e cam costisitor, în jur de 200 şi ceva de lei este o astfel de analiză", afirmă Aladár István Gyergyai, medic de familie. 

"A existat un aşa zis protocol, noi am încercat, din fondurile noastre proprii, să suportăm aşa ceva dar sunt din ce în ce mai multe analize de genul acesta şi ne depăşeşete. Deci în momentul acesta noi nu avem buget pentru suportarea unor astfel de cheltuieli",  declară Nicoleta Stroe, director executiv adjunct Direcţia de Sănătate Publică Covasna

Localnicii recunosc că analizele erau utile pentru a vedea calitatea apei în timp, însă mulţi dintre ei nu şi-ar putea permite costurile de testare, în valoare de 230 de lei. 

"Aş dori să aflu exact ce mizerie s-a mai depus de atunci şi oricum suntem interesaţi într-o anumită măsură ca să ştim ce bem", povesteşte un localnic.

Cei mai afectaţi de apa contaminată sunt sugarii şi femeile însărcinate, care sunt expuşi insuficienţelor respiratorii care pot duce chiar la deces. Anul acesta, în judeţul Covasna, s-au făcut 150 de analize a calităţii apei.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri