Bună, dar nu prea

Data publicării:
APA NEBAUBILA

În Mediaș, un oraș cu 60.000 de locuitori din județul Sibiu, există o rețea de apă curentă, însă oamenii preferă să se aprovizioneze de la fântânile publice. Asta pentru că apa de izvor este gratuită şi, spun ei, mai sănătoasă.

" Tot de-aici am băut și văd că-i bună. Toată lumea ia de aici apă ", a spus un medieşean

" Păi e mai bună, e mai rece... E apă foarte bună de băut ", spune un alt localnic. 

Cele mai recente analize făcute de Direcţia de Sănătate Publică Sibiu, demonstrează însă contrariul. Din 19 cișmele publice, doar 4 au apă potabilă.

" Păi da' ar trebui să pună un afiș, atunci, aici, de la Primărie, să zică "dom'le, apa nu e potabilă", și-apăi care ia, ia pe răspunderea lui ", povesteşte o localnică. 

Reprezentanții Primăriei susțin că montează plăcuțe de avertizare, deși, în realitate, acestea nu există.

" Toate izvoarele și fântânile de suprafață din municipiul Mediaș care nu corespund în urma analizelor efectuate sunt marcate cu o plăcuță de avertizare. Primăria montează periodic plăcuțe de avertizare, dar acestea sunt furate " , a spus Raluca Filip - purtătorul de cuvânt al Primăriei Mediaş.

Pentru cei mai mulți dintre medieșeni, mersul la cișmea, după apă, este o rutină zilnică.

" Se manifestă în primul rând prin apariția unor afecțiuni digestive diverse, predominant infecțioase, de tipul dizenterie, holeră, poliomielită, hepatită A, enterocolite, diverse boli parazitare ", spune dr. Simona Berariu - purtătorul de cuvânt al DSP Sibiu. 

Medicii atrag atenţia că cei care consumă apă nepotabilă, pot contracta "boala albastră", cauzată de nitriți, care nu dispar prin fierbere. Boala poate fi fatală pentru copiii mai mici de 1 an. De asemenea, consumul de apă nepotabilă spun specialiştii poate duce la îmbolnăviri chiar și indirect - în cazul în care se consumă legume și fructe spălate cu această apă sau produse de la animale care au băut din surse infestate.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri