Sari la conținut

Examen dificil pentru profesia de avocat

Dragoş a absolvit în 2013 Facultatea de Drept a Universităţii Transilvania. În acest an, tânărul este una din excepţiile de la regula rezultatelor slabe ale examenului pentru primirea în profesia de avocat.

"Au fost multe sacrificii. Muncă multă, muncă multă şi încredere, până la urmă! Am pus pasiune în ceea ce am făcut şi rezultatele se văd", a spus Dragoş Benga.

Candidaţii la profesia de avocat au susţinut testarea în şapte centre de examen. În centrul din Braşov, au fost 320 de candidaţi, din şapte judeţe ale ţării.

"Ca avocaţi stagiari au promovat examenul 14 per total centru, din care cinci în baroul Braşov, restul fiind din celelalte barouri - Sibiu, Mureş, Harghita, Prahova", a precizat Vlad Ciolacu - şef departament Institutul Naţional pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Avocaţilor

Pentru judeţul Covasna, niciunul din cei şase candidaţi nu a fost declarat admis. Este al treilea an când niciun candidat din judeţul Covasna nu e primit în profesia de avocat. Aşa se face că aceste locuri sunt din ce în ce mai greu de ocupat în sala de judecată. În întreg judeţul au rămas doar 59 de avocaţi.

"Cred că este un dezinteres pentru tinerii absolvenţi din zonă, de a practica sau de a accede la profesia de avocat pe de o parte; pe de cealaltă parte, cred că seriozitatea şi rigoarea examenului de admitere îi descurajează", a declarat Sabin Calinic - decan Baroul Covasna

Cei mai mulţi candidaţi la primirea în profesia de avocat sunt tineri absolvenţi ai facultăţilor de drept.

"Dacă nu se va schimba această optică, nu numai a studenţilor, dar şi a părinţilor, că se poate oricum, lucrurile nu vor mai merge bine, nu vor merge bine pentru ei şi daţi-vă seama că este o premieră aproape, un număr extrem de mic de studenţi ai noştri au acces în avocatură şi în magistratură", a spus Ioan Adam - profesor Facultatea de Drept, Universitatea Transilvania Braşov.

Examenul pentru primire în profesia de avocat a fost organizat, în acest an, pe cinci probe de tip grilă. Majoritatea candidaţilor vorbesc despre faptul că cele mai dificile subiecte au fost la proba de Drept procesual civil.

Pe aceeași temă