Festivalul cartofului, festinul gurmanzilor

Data publicării:
FESTIVAL CARTOF

Treaba în bucătăria în aer liber a început încă de dimineaţa. Bucătarii şi ajutoarele lor au curăţat legumele şi au pregătit carnea. Mai apoi, preţ de câteva ore au sfârăit vetrele, iar mirosul din ceaune a atras mulţi pofticioşi.

"Am venit cu un langoş care este specific nordului Ungariei în care se bagă un pic de usturoi şi fel de fel de condimente şi un pic de smântână", a spus un bucătar.

"Reţeta este una tradiţională. prima dată se pune ceapa, apoi vin legumele, carnea şi apoi cartoful. Celelelte rămân la noi că apoi dacă spunem, nu mai au gust bun că fac şi ceilalţi", a spus un alt bucătar.

Gulaşul secuiesc a devenit celebru în toată ţara. Un grup de tineri din Focşani a gustat specialitatea transilvăneană şi a adaptat-o bucătăriei moldoveneşti.

După câteva ore în care mâncărurile au fost pregătite pe foc cu lemne, un juriu format din mai mulţi bucătari profesionişti au degustat preparatele. Câştigătorul a fost desemnat, în primul rând, după gustul tocăniţei, însă în concurs au fost evaluate şi costumele bucătarilor, aspectul meselor, decorarea cu obiecte tradiţionale şi igiena.

"La un moment dat, a ajuns să fie mai multă carne decât cartof în această tocană. Dar noi aici am reglementat ca să fie cartoful ingredientul principal în preparatul pe care îl fac concurenţii", a precizat Bagoi Miklos - membru al juriului.

Mulţi dintre cei care au participat fac parte din Ordinul Gastronomic Cavaleresc din Transilvania.

"Sunt marele maestru al acestui ordin şi este important ca să organizăm cât mai multe evenimente gastronomice prin care să promovăm turismul, să promovăm gastronomia specifică zonei noastre", a spus  Vajda Lajos - organizatorul evenimentului.

Iar pofticioşii care au trecut prin parcul central al oraşului au avut parte de o surpriză: bunătăţi secuieşti gratuite! 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri