Sari la conținut

În pragul disponibilizării

Reprezentanţii muncitorilor de la Uzina R Feldioara spun că închiderea acestei secţii este un pericol ecologic major.

Potrivit sindicaliştilor, întreruperea activităţii la Uzina R Feldioara ar afecta grav iazurile de decantare a apelor industriale cu conţinut ridicat de uraniu, radiu şi săruri de metale grele. În acest fel, echilibrul ecologic al întregii zone.

"Pentru sucursala Feldioara am dori ca loturile de pulbere sinterizabilă de pe platformă să fie valorificate în regim de urgenţă. El este un material instabil chimic care în luna, unele loturi din cantiitatea respectivă îşi pierde garanţia", Flavius Ciupac - operator chimist, Uzina R.

Uzina R Feldioara face parte din Compania Naţională a Uraniului. În această uzină este prelucrat minereul de uraniu extras din exploatarea de la Crucea Botuşana, din judeţul Suceava. Materia primă ajunge la Cernavodă, drept combustibil pentru centrala nucleară. La Uzina R lucrează, în prezent, aproximativ 500 de angajaţi.

"E în joc propriul lor loc de muncă, salariile şi aşa mai departe. 1200 de familii rămîn fără locuri de muncă. Nu e posibil aşa ceva. Noi ne-am făcut treaba", Costică Claudiu Damian - şef de echipă, Uzina R. 

Şi angajaţii exploatării din judeţul Suceava au tras un semnal de alarmă asupra situaţiei de la Compania Naţională a Uraniului. La începutul săptămânii, o parte a celor 700 de angajaţi de la exploatarea Crucea Botuşana s-au blocat în subteran şi au declarat greva foamei. Protestul a fost suspendat în urmă cu o zi, pe perioada negocierilor dintre sindicate şi conducerea companiei.

Reporteri: Sorin Secli, Claudiu Loghin
Operatori: Dan Dascălu, Lucian Păculea