Nevăzătorii cer indemnizaţii mai mari

Data publicării:
NEVAZATORI

George are 25 de ani şi este instructor IT. La prima vedere aceasta pare o meserie care necesită o mare atenţie vizuală, dar George demontează orice legendă. El este nevăzător şi chiar şi aşa, cu ajutorul unui program special care l-a costat 700 de dolari, reuşeşte să utilizeze calculatorul, ca orice alt expert în domeniu.


" Pe calculator în afară de grafică, adică tot ce înseamnă imaginie, pot face orice. De la trimiterea unui email, navigarea pe internet, citesc ziarul ", povesteşte George Calaican - nevăzător. 

George este însă un caz fericit. Pe lângă indemnizaţia de handicap, care este extrem de mică, el se descurcă şi datorită salariului său de la Asociaţia nevăzătorilor, unde predă informatica.

" Sunt foarte mulţi care doar această indemnizaţie o au şi mă refer în special la cei care sunt relativ tineri şi încă n-au lucrat deloc ", susţine Virgil Lazăr - preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor, Braşov.


" Sunt foarte mulţi nevăzători care n-au lucrat niciodată şi cu 300 de lei e foarte greu ", spune Sorin Niculescu - nevăzător. 

Există însă cursuri pentru nevăzători care îi pot ajuta să se angajeze şi să nu mai depindă doar de indemnizaţia de la stat.

" Am făcut un curs de masaj şi sper la o angajare, la ceva mai bun ", spune Dorin Cozac - nevăzător. 

De Ziua Nevăzătorilor, asociaţia din Braşov a organizat, împreună cu elevii Colegiului Emil Racoviţă, o acţiune de conştientizare a publicului. Efectul, însă, nu a fost cel scontat.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri