Sari la conținut

Un nou membru în familia Libearty

Nimeni nu ştie de unde şi cum a ajuns ursoaica în Ploieşti. Rătăcea în plin centrul oraşului când localnicii au găsit-o şi au anunţat autorităţile. Mai bine de trei ore a durat prinderea şi tranchilizarea ei.

"Am fost anunţaţi de serviciul 112, în Ajunul Crăciunului, că pe raza municipiului Ploieşti aleargă un urs. La prima impresie am crezut că este o glumă.  L-am tranchilizat şi l-am transportat la Grădina Zoologică Ploieşti",  Gheorghe Raicu - Şef Serviciu Zoo Ploieşti

Ursoaica ar fi putut să vină din localităţile învecinate Ploieştiului, unde sunt zone împădurite. Administratorii rezervaţiei de la Zărneşti, mai au însă o teorie.

"Există un mit urban, ca să zic aşa, pe care noi putem să îl credem. Se pare că, la un moment dat, s-a urcat într-un tren marfar şi s-a dat jos la Ploieşti. Probabil din zona de munte, Buşteni, Sinaia, Azuga", Paula Ciotloş - purtătorul de cuvânt al Rezervaţiei.

Aproape două luni a stat ursoaica la Zoo Ploieşti, unde mai trăiesc alţi patru urşi. La Zărneşti, ea se va bucura de mult mai mult spaţiu şi de un mediu asemănător celui din care a venit. Înainte, însă, va fi examinată de veterinarul rezervaţiei.

"Va primi toate vaccinurile necesare, şi antirabic şi leptospiroză şi tot ce mai are nevoie, va fi deparazitată, va fi microcipată", Paula Ciotloş - purtătorul de cuvânt al Rezervaţiei.

"În spatele acestei boxe se află un ţarc de 500 de metri pătraţi, este zona de carantină în care ursoaica va fi ţinută preţ de o lună, pentru a se putea obişnui cu noul mediu", Sorina Secelean - reporter Digi24 Braşov.

Sanctuarul de la Zărneşti este vizitat zilnic de zeci de turişti. Oamenii au auzit povestea noului locatar şi sunt nerăbdători să cunoască ursoaica de la oraş.

"Am auzit despre ea, dar au spus că o să o aducă mai târziu să o integreze, noi nu o să mai fim aici, dar o să revenim să vedem şi ursoaica respectivă, mai peste două, trei luni, aşa", spune un vizitator.

"Îmi place ce se întâmplă în acest loc, faptul că oamenii de aici au grijă de animalele care nu au avut o viaţă tocmai uşoară, ceea ce este foarte bine. Dacă voi reveni în Transilvania, voi mai vizita rezervaţia", spune un turist străin.

Ursoaica are în jur de 100 de kilograme şi vârsta i-a fost estimată la doi ani. Este al 83-lea urs găzduit de Sanctuarul Libearty din Zărneşti. În cel mai scurt timp va primi şi un nume.

Reporter: Sorina Secelean
Operator: Zoltan Munteanu-Racz