Sari la conținut

A patra zi de TIFF

Până duminică, fanii TIFF pot urmări peste 200 de filme din 55 de ţări, concerte, expoziţii şi pot participa la numeroase dezbateri şi petreceri. 

Personaje atractive, umor şi o poveste care să seducă publicul. Acestea sunt ingredientele unui film de succes, în opinia unuia dintre cei mai influenţi producători de film din Marea Britanie, Nick Powell. Membru în juriul premiilor BAFTA, britanicul predă la Cluj-Napoca lecţii de film pentru viitorii cineaşti ai României, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.

"E foarte greu să scrii personaje ce nu sunt ca tine şi nu acţionează conform logicii ori moralităţii tale, dar trebuie să aibă propria logică, altfel nu le credem", a precizat acesta.

Tineri cineaşti din Bucureşti, Cluj, Arad şi Iaşi participă timp de zece zile la cursul producătorului englez.

"A făcut o trecere prin tot procesul de producţie de film şi a insistat foarte mult pe importanţa poveştii", a declarat unul dintre participanţi. "Am notat în primul rând toate cuvintele astea, de la A la Z. Spre exemplu, la D, a fost drama şi dialog şi chestiile astea o să îmi amintească la un moment dat ce spunea Nik", a spus altul.

"Vreau ca un scenariu să fie productiv. Mă refer la faptul că trebuie să ofere lucrurile pe care s-a angajat să le dezvăluie, în al doilea rând vreau să aibă energie şi în al treilea rând vreau să aibă farmec, dar şi să fie tăios", a mai spus producătorul britanic.

Cel care face în fiecare an selecţia filmelor pentru festivalul BAFTA are doar cuvinte de laudă pentru cinematografia românească.

O incursiune în istorie, pe muzică ispirată din melodiile Mariei Tănase, sau un atelier susţinut de unul dintre vicepreşedinţii Academiei Europene de Film. Acestea sunt principalele evenimente de astăzi, de la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. 

"Cinemaul româneasc este foarte viu, cred că a produs atât scurtmetraje, am văzut întreg programul anul trecut, cât şi lunmetraje şi aveţi atât maeştri cu experienţă, cât şi cineaşti tineri. În ciuda tuturor greutăţilor, aveţi o industrie cinematografică vie, cu multă încredere", a mai apreciat acesta.

Producătorul britanic Nik Powell se află pentru a doua oară la Cluj-Napoca în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania.