Britanicii sar în apărarea romilor evacuaţi

Data publicării:
180214 patarat

În scrisoarea trimisă la iniţiativa Amnesty International, arhiepiscopul de Wales, episcopul de Manchester şi Salisbury şi rabinul de Westminster îi cer lui Emil Boc să asigure familiilor de romi evacuate despăgubiri şi dreptul la o locuinţă adecvată.

"Cei de afară ne sprijină foarte mult, şi fac şi ei presiuni asupra primăriei, pentru că nu s-au luat încă măsuri în favoarea noastră" , a declarat Elena Greta, preşedintele Asociaţiei Comunitare de Romi din Coastei.

"Este o reacţie excelentă a liderilor religioşi, care se aliază astfel cu societatea civilă locală din Cluj, dar şi din alte ţări ale Europei. În principiu, trebuie găsite măsuri pentru relocarea acestor oameni în oraş, dar şi alte măsuri integrate, s-ar putea numi, în care se pune accentul atât pe locuri de muncă, cât şi pe educaţie", a declarat Adrian Dohotaru, membru al Grupului de Lucru al Organizaţiilor Civice.

Membrii comunităţii din Pata Rât se plâng de condiţiile în care trebuie să trăiască şi cer să fie mutaţi înapoi în Cluj-Napoca.

"Exact puşi între gunoaie, mai rău ca nişte animale. De ce tocmai gunoaiele? Ne punem întrebarea asta, de ce tocmai aici? Putea să fie şi în altă parte", a spus unul dintre locuitorii din Pata Rât.

Peste 350 de persoane, majoritatea de etnie romă, au fost mutate, în 2010, de pe strada Coastei din Cluj-Napoca, pe motiv că trăiau în locuinţe improvizate pe un teren al primăriei. Autorităţile locale spun că nu a fost vorba de o evacuare.

"Nu am avut niciun caz de evacuare forţată a locuitorilor de pe strada Coastei, ci a fost un act administrativ de oferire de soluţii de urgenţă. Este un subiect care, probabil, este foarte de interes pentru anumite ţări cum este Marea Britanie, care are, la rândul său, o mare problemă privind gestiunea persoanelor fără adăpost", a declarat Oana Buzatu, purtătorul de cuvânt al primăriei clujene.

La începutul acestui an, Tribunalul Cluj a decis că evacuarea a fost ilegală şi a obligat primăria să plătească 2.500 de euro fiecărui reclamant. De asemenea, administraţia locală a fost obligată să pună la dispoziţia familiilor locuinţe decente. Reprezentanţii primăriei au făcut însă recurs la decizia Tribunalului.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...