Sari la conținut

Laborator de inovaţie deschis la UTCN

Monitoare All in One conectate la platforma virtuală Cloud şi dedicate programării, tabletă interactivă cu multiple funcții, Smart TV și dispozitive mobile. Toate acestea se găsesc în laboratorul de inovaţie deschis la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

"Este foarte important ca universităţile să păstreze relaţia cu mediul economic, cu noua industrie, în mod special. Nu trebuie să uităm că, în Europa, statisticele oficiale arată că este o criză de ingineri care să aibă competenţe în industria nouă de circa 900.000 de oameni", a afirmat Mihnea Costoiu, ministrul delegat pentru Cercetare.

În noul laborator, studenţii vor putea dezvolta aplicaţii mobile şi pentru tablete, iar cele mai bune au şansa să ajungă pe piaţă. Cursurile, care vor fi opţionale, vor dura între 2 şi 3 luni, iar la ele vor putea participa aproximativ de 30 de studenţi.

"Oferim chiar din acestă lună cursuri gratuite studenţilor de la Univeristatea Tehnică de formare profesională în domeniul programării sistemelor Android", a precizat Dan Pitica, decanul Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.

"Vom aduce traineri din zona de business, din industrie, pentru că asta este cu ce putem veni noi ca şi valoare adăugată. Şi vom plusa pe un program de mentorat. Cu siguranţă pot să aibă oportunităţi de stagii de internship-uri şi poate, de ce nu, şi angajare mai departe", a completat Sabina Ştirb, coordonator proiecte de responsabilitate socială.

"Cred că e o oportunitate foarte bună pentru noi, studenţii mai ales, să lucrăm cu cei de la Samsung, iar faptul că s-a deschis la Universitatea Tehnică mi se pare ceva normal", a spus un tânăr.

"Se câştigă foarte bine în tot ce înseamnă programare pe Android, pe telefoane, web şi ca student la Politehnică mă gîndesc să urmez acest domeniu", a afirmat altul.

Deschiderea centrului de inovaţie din Cluj-Napoca face parte dintr-un program mai amplu derulat de compania sud-coreeană împreună cu Ministerul Educaţiei, prin care acesta îşi propune să faciliteze accesul tinerilor şi al studenţilor la informaţie şi tehnologie de ultimă oră.