Premieră medicală la Cluj. Un rinichi a fost transplantat a doua oară unui pacient cu insuficienţă renală

Data publicării:
TRANSPLANT

Rinichiul a fost recoltat noaptea trecută de medicii din Oradea. În aprilie, bărbatul de la care s-a făcut prelevarea, a primit o șansă la viață. Medicii i-au transplantat un rinichi donat chiar de tatăl său. În urmă cu o zi însă, pacientul a intrat în moarte cerebrală din cauza unui accident vascular cerebral hemoragic.

"Din păcate, acest pacient a suferit recent un accident vascular cerebral, dar rinichiul mergea în continuare foarte bine. Tatăl care și-a salvat copilul, donându-i rinichiul acum trei luni, a fost de acord în mod spontan ca să redoneze acest rinichi", a afirmat Mihai Lucan, șeful Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj.

Bărbatul care a primit rinichiul suferă de insuficienţă renală şi făcea dializă de un an.

"Nu e chiar așa ușor, de trei ori pe săptămână dimineața, de multe ori nu a fost chiar așa de bine, avea tensiune mare şi mică, cu multe probleme. Nu-i venea să creadă, s-a albit la față şi după aia, de bucurie, s-a înroșit", a povestit Dan Nasra, aparținător.

Medicii clujeni susțin că o astfel de intervenție este o premieră în țara noastră.

"Acest tip de operație în care organul este redonat de două ori este o operație extrem de rară, poate că nici nu sunt 30 de cazuri în lume. Este o operație dificilă, pentru că rinichiul transplantat a dezvoltat anumite aderențe în locul în care a fost transplantat", a explicat Mihai Lucan, șeful Institutului de Urologie și Transplant Renal din Cluj.

Operaţia de transplant a durat trei ore.

"Rinichiul a pornit încă de pe masa de operație și produce urină. Starea pacientului e bună și așteptăm o evoluție liniară, fără incidente. Urmează o perioadă de monitorizare a funcțiilor vitale și a parametrilor biologici ai rinichiului, după care, o perioadă de recuperare", a precizat Florin Elec, medic primar urolog.

Dacă nu apar complicaţii, pacientul va fi externat în 7-8 zile.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri