Roboți la domiciliu pentru copiii cu autism

Data publicării:
roboti

Cercetătorii clujeni au început să utilizeze roboţi pentru tratarea copiilor cu autism în urmă cu 5 ani, după ce au observat că pacienţii reacţionează mult mai bine când interacționează cu aceştia decât cu un psiholog. Cei mai cunoscuţi roboţi cu care au lucrat psihologii clujeni sunt Probo şi Nao, pe care vor acum să îi aducă din cabinet, în casele copiilor.

Proiectul DREAM, ce are ca scop dezvoltarea unei noi generaţii de roboti-terapeuţi, este coordonat de profesori de la universităţi din cinci ţări europene: Suedia, Olanda, Franţa, România şi Marea Britanie. Robotul principal va fi Nao şi va fi construit de echipa de ingineri din Franţa.

"Rolul de la Cluj este de a oferi inginerilor input-ul clinic, adică ce trebuie să facă robotul respectiv pentru a avea o funcţie terapeutică, iar după ce va fi construit robotul, să testăm la Cluj practic eficienţa lui în actul terapeutic. La sfâşit, vrem să avem un produs accesibil pentru cei interesaţi. Nu doar pentru universităţi şi laboratoare de cercetare, ci şi pentru părinţi şi şcoli", explică Daniel David, directorul Institutului de Psihoterapie al UBB.

Proiectul DREAM face parte dintr-un program mai amplu al psihologilor clujeni, care îşi doresc extinderea şedinţelor de terapie din cabinetul psihologului în mediul de viaţă al pacientului.

"Noi credem că dacă lucrurile merg bine, în 5-10 ani ar trebui să avem un robot personalizat în fiecare casă, care să ne ajute să ne optimizăm personal, dacă nu avem nicio problemă sau să ne ajute să implementăm tratamentele prescrise de psihoterapeut, dacă avem o problemă emoţională sau psihologică", precizează Daniel David.

Pentru acest proiect, cercetătorii clujeni au obţinut de la Comisia Europeană 9 milioane de euro, cel mai mare grant derulat vreodată la universitate.

Proiectul DREAM va demara în luna martie a anului viitor, iar munca de cercetare va dura 4 ani.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri