Sari la conținut

Subfinanţare pentru Medicina Muncii

Felician Costin are 49 de ani şi este din judeţul Maramureş. Bărbatul prezintă mai multe simptome, care pot fi puse pe seama unei viroze respiratorii, dar medicii spun că afecţiunea de care suferă este un exemplu clar de boală profesională, spun medicii. Aceasta a apărut din cauza mediului în care își desfășoară activitatea: de vină este praful de lemn inspirat, care a sensibilizat plămânii pacientului.

"Am făcut un film la plămâni şi nu mi-a ieşit foarte clar şi am decis să vin la Cluj. Nu mă gândeam niciodată că ar putea fi ceva de la serviciu sau… nu", a spus pacientul.

Medicii de la Compartimentul de Medicina Muncii din Cluj se plâng de finanţarea deficitară a acestui domeniu. Concret, diagnosticarea şi tratarea bolilor profesionale sunt decontate de Casa de Pensii, iar celelalte cazuri, care în urma investigaţiilor se dovedesc că nu sunt boli apărute la locul de muncă, sunt plătite de Casa de Asigurări de Sănătate, însă doar într-o mică parte.

"Plățile pentru bolile neprofesionale vin de la Casa de Asigurări de Sănătate, dar într-un procent și aici este marea noastră problemă, într-un procent. Contractul-cadru spune: nu mai mult de 25%", a precizat Marilena Oargă, șeful Compartimentului de Medicina Muncii Cluj.

"Casele de asigurări de sănătate nu pot deconta mai mult de 25% din cazurile externate din unitățile sanitare și din secțiile de boli profesionale din structura spitalelor. Potrivit normelor metodologice de aplicare în anul 2013 a contractului cadru, procentul era de 40%", a explicat şi Crina Grozav, purtătorul de cuvânt al CJAS Cluj.

Bolile profesionale sunt subdiagnosticate în România, cred specialiștii.

"Nu-i posibil ca România să aibă atât de puține boli profesionale, în condițiile actuale de lucru care sunt în țară, adică nu cred că în Franța sunt condițiile atât de proaste încât acolo să fie, în Franța, Danemarca peste tot în UE, iar în România noi să avem 900 de boli profesionale pe an", a afirmat Doina Albert-Ani, președintele Asociației Transilvane de Medicina Muncii.

Clinica de Medicina Muncii avea până anul trecut 30 de paturi, dar a fost desfiinţată şi transformată în compartiment, aflat în subordinea Spitalului Judeţean.