Sari la conținut

Înapoi în timp cu peste 1.900 de ani. Tradiţiile dacilor şi romanilor, aduse în epoca modernă

Dacii şi romani au călătorit în viitor, până în zilele noastre, scopul lor fiind acela de a ne arăta fragmente de istorie. Au campat, dis de dimineaţă, în parcul Tăbăcăriei şi au început pregătirile pentru Festivalul Antic Tomis, aflat la cea de-a treia ediţie.

Andreea a venit tocmai din Cluj Napoca pentru acest eveniment. Am găsit-o pregătind războiul de ţesut, construit, anul trecut, de ea şi membrii asociaţiei Dacica Eterna din care face parte.

Andreea Todea, femeie dac: "Întotdeauna am fost pasionată de istorie şi, în special, de istoria antică a românilor. Am avut noroc: şi prietenul meu este la fel de pasionat şi am intrat amândoi în asociaţie."

Printre vitejii luptători daci l-am întâlnit şi pe Comozoi, din Alba Iulia. Aşa se recomandă băiatul care are doar şase ani. Personajul lui, Daizus Comozoi, a murit, în 101, în cel de-al doilea război dintre daci şi romani.

Comozoi Daizus: "Nişte zale. Astea? Îhî. La ce te ajută? Ca să mă protejeze, să nu mă lovesc când dau romanii."

În tabăra adversă, romanii se gândesc numai la mâncare.

Vânatul este hrana preferată a rămanilor. Carnea nu lipseşe niciodată de pe o masă îmbelşugată.

Oana Manoilă, reporter Digi24 Constanţa: "Acesta este un uliu şorecar. Era folosit la vânătoare, pe post de armă. În momentul în care prada se ridica din iarbă, acesta o ataca."

Până duminică, inclusiv, constănţenii şi turiştii vor vedea cum trăiau strămoşii noştri, vor viziona piese de teatru antic sau teatru antic de păpuşi, îşi vor construi arme, vor participa la antrenamente militare şi, de asemenea, vor urmări câteva secvenţe din lupte celebre, cum ar fi cea de la Tapae din anul 87, când romanii au invadat pentru prima oară Dacia.

reporter: Oana Manoilă
operator: Cătălin Vârban 

editor web: Anca Medrea