Limba turcă este tot mai căutată. S-a dublat numărul cursanţilor de la Centrul Cultural "Yunus Emre"

Data publicării:
yunus emre

Zecheria Lakme este unul dintre cursanţii care au ajuns la nivelul intermediar. Spune că învaţă limba turcă de doi ani, din pasiune, dar şi pentru că există legături afective puternice care au îndemnat-o spre acest loc.

Zecheria Lakme, cursantă: "Bunicul meu este turc venit din Bulgaria. De la el cred că am prins dragostea asta pentru limbă şi mi-am dorit foarte mult să învăţ."

Şi George Măndilă a făcut un an de când ia cursuri de limba turcă. Este un mic întreprinzător care mărturiseşte că şi-a dorit să înveţe o limbă nouă, exotică, şi a ales. Îşi imaginează deja o vacanţă de vis la litoralul turcesc al Mării Negre.

George Măndilă, cursant: "Vreau să călătoresc să văd toată Turcia. Vreau să mă sui în maşină şi coastă, partea aia de nord şi să văd despre ce e vorba acolo."

Spune, în acelaşi timp, că, dacă ar avea ocazia, ar fi pregătit şi bucuros să îşi dezvolte afacerile în Turcia. În această ipoteză, cunoştinţele de limbă - crede el - îi vor fi de folos.

George Măndilă, cursant: "Nu se ştie pe viitor, dacă iese vreo ocazie ceva, o oportunitate, profităm... Ca să ştiu cum să negociez, cum zice colega."

În fiecare clasă sunt între 8 şi 20 de cursanţi. Profesorii sunt veniţi special din Turcia. Okan Demir, de pildă, a fost repartizat aici imediat după ce a absolvit facultatea de litere la Ankara. Spune că se simte foarte bine la catedră, în România.

Okan Demir, profesor de limba turcă la Centrul Cultural Turc "Yunus Emre" Constanţa: "Pentru început, îi repartizăm pe cursanţi, în funcţie de nivelul acestora, în grupele corespunzătoare, iar apoi folosim cărţile şi alte materiale din Turcia, pentru ca aceştia să înveţe cât mai bine limba turcă. "

La Centrul Cultural Turc din Constanţa se fac astfel de cursuri din anul 2011. Dacă prima dată oamenii au fost mai reticenţi, vestea s-a dus repede, aşa că, acum, sălile de clasă sunt aproape pline.

Ali Oguzhan Yuksel, directorul Centrului Cultural Turc "Yunus Emre" Constanţa: "Anul trecut am avut un număr de aproape 100 de cursanţi, iar anul acesta acest număr s-a dublat""

Un curs de limba turcă costă 50 euro pentru 72 de ore de curs. O şedinţă durează trei ore şi are loc de două ori pe săptămână. Cei care vor să se perfecţioneze trebuie să urmeze toate cele 5 niveluri a câte două sau patru module, pe o perioadă de 5 ani.

reporter: Adrian Herţa
operator: Cătălin Vârban 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri