Sari la conținut

Teatrul, în derivă. Două piese au fost anulate din cauza interesului scăzut

Aceasta scenetă ar fi ajuns sa se joace la Constanta cu... sala goală. "Dineu cu prosti" este o piesa de teatru care in alte orase se joaca cu casa inshisa de ani buni, dar care la Constanta nu a vandut nici macar 50 de bilete.

"Cred că toată lumea este prinsă în alte activităţi şi nu reuşesc să-şi facă timp pentru aşa ceva. Probabil că, dacă biletele sunt peste 50 de lei, omul zice, mai bine cu banii ăştia îmi cumpăr ceva de mâncare.", spun constănţenii.

Cei care privesc situaţia din afară au idei şi soluţii care, spun ei, s-au aplicat cu succes în alte oraşe din ţară.

Gheorghe Ungureanu este directorul Casei de Cultură de 13 ani şi nu a întâlnit până acum astfel de situaţii. Îi este greu să înţeleagă de ce nici măcar Marcel Iureş sau Ion Caramitru nu pot umple sala.

Gheorghe Ungureanu, directorul Casei de Cultură Constanţa: "A scăzut nivelul de trai, dacă acum trei ani de zile te duceai, cu un milion jumătate sau un milion la un magazin, cu căruciorul şi eu mă duceam, mai puneam ceva în căruţ, dar la ora actuală, cu acelaşi milion şi cam vezi pe fundul căruţului. A venit o bătrânică la mine şi: cât costă biletul? 60 de lei costă. Vai, hai să numărăm. Şi a numărat monede de 50 de bani şi număra, îi aduna... şi m-a îndoit... şi i-am dat o invitaţie şi i-am dat banii înapoi."

Un alt factor care trebuie luat în considerare este lipsa de implicare a autorităţiilor locale.

Marina Capbun, sociolog: "Constanţa, cum bine se ştie, nu e un oraş ahtiat după cultură, dar nu e nici un oraş acultural. Deci, cred că problema reală este stimularea oamenilor. Vorbim de un oraş în care s-au închis teatre în care oficialităţi, acum pe toate canalele au declarat că au putut trăi foarte bine şi fără operă. Deci nu trebuie să ne mire că se întâmplă lucrul ăsta."

„Dineu cu proşti" şi „Păi... despre ce vorbim noi aici, domnule?", cele două spectacole anulate, trebuiau să vândă, pâna în momentul de faţă, cel puţin 400 de bilete fiecare pentru a acoperi macar cheltuielile administrative.

Contactat telefonic, Ion Caramitru, regizor şi actor în "Dineu cu proşti", a refuzat să comenteze pe marginea subiectului.

reporter: Paul Greavu

operator: Viorel Cotleţ