Sari la conținut
News Alert

Un primar atipic. Radu Mazăre a spus că se întâlneşte des cu contractorii

Propunerea DNA de arestare a lui Radu Mazăre

Banii ajungeau în conturile lui Radu Mazăre viraţi de omul de afaceri Elan Schwartzenberg, spun procurorii. Din interceptări reiese că Radu Mazăre şi-a pregătit plecarea in Israel unde şi-a deschis un cont bancar.

"EMILIAN SCHWARTZENBERG: Neaţa, Radule ! Te-am urmărit ieri, foarte bun.

RADU MAZARE: Auzi? Ă..păi tu mi-ai şi luat biletul de avion?
EMILIAN SCHWARTZENBERG: Eu nu m-am ocupat de nimic, s-a ocupat băiatul meu cu păluga ...
(...)
RADU MAZARE: Mă, nu vorbesc de Egipt că aia, când vii tu, aia e rezolvată, aia mă decontez la tine…
EMILIAN SCHWARTZENBERG: A …am înţeles !
MAZĂRE RADU : Eu vorbesc de Israel.
(...)
EMILIAN SCHWARTZENBERG: Eu te aştept personal, eu plec cu o zi înainte, că am o altă treabă, te aştept acolo personal la aeroport…".

Anchetatorii mai spun că Radu Mazăre putea avea acces la banii din conturi doar după ce firma omului de afaceri israelian primea contractul pentru construirea cartierului. Astfel, sustin procurorii, Radu Mazăre isi presa subordinatii sa rezolve cat mai repede documentele necesare.


Radu Mazăre, interceptat în dosarul mitei

"MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Dar ştii cum trebuie rezolvată? De urgenţă. Că omul ăsta a făcut blocurile fiindcă l-am rugat eu (...)
F D: - Ştiu, ştiu…
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Da?
FD: - Şi pierde bani!
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: -Da, el pierde bani, eu pierdeam imagine…
(...)
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - Şi dacă eu nu mai eram, nu mai era nici Nicoleta, nici Nicoleta…
F D: - Corect!
(...)
MAZĂRE RADU ŞTEFAN: - (Neinteligibil)… O chemi să rezolve problema astăzi că, dacă nu, mă ocup eu personal de toată direcţia de urbanism.. şi de toate autorizaţiile pe care le dau! Adică de ei, personal, mă! Mai exact… "

Din interceptări mai reiese că imediat după ce firma omului de afaceri Avraham Morgenstern a câştigat licitaţia, un reprezentant al societăţii a fost sunat să fie felicitat de o anumită doamnă, iar cei doi au vorbit despre profitul afacerii care trebuia să fie multumitor pentru toţi cei implicaţi.

Interceptări în dosarul mitei

"DOAMNĂ: Ok! Tocmai am primit e-mailul de la tine și voiam să te felicit.
S J: Și ție la fel!
(...)
DOAMNĂ: (...) Sper să aveți niște marje cu privire la prețuri.
S J: Nu avem nicio marjă, dar trebuie să găsim o modalitate de a o face. Ca în ultima întâlnire pe care am avut-o la Ankara, vom discuta detaliile și vom găsi o modalitate de a ne încadra în buget. Toată lumea să aibă un profit." 

Procurorii anticoruptie mai spun că Radu Mazare s-a întâlnit de 5 ori cu Avraham Morgenstern, atat la sediul primariei, cât si in privat. In urma discutiilor, omul de afaceri israelian a cerut mărirea valorii contractului cu 900 de mii de euro. Astfel de la aproximativ 8 milioane de euro, valoarea a crescut la aproape 9 milioane de euro.

editor web: Anca Medrea