Turism pentru tradiţii

Data publicării:
280416 turism pentru traditii

Localităţile Oboga, Româna, Călui şi Corbeni atrag anual mii de turişti

Zona Olteniei abundă în tradiții. Case vechi ce ascund poveşti şi meşteşuguri păstrate cu sfinţenie, mai ales în zona localităţilor Oboga, Româna, Călui şi Corbeni - unul dintre cele trei centre din țară în care se mai practică încă olăritul tradițional. Aici se spune că s-ar fi creat primul centru de olărit din România. Acum, în zonă mai trăiesc doar 10-15 familii care olăresc. Dintre ele, doar trei păstrează meşteşugul olăritului tradițional. Vizităm casa lui Ştefan Truşcă din localitatea Româna.

Meşterul olar vrea să ducă meşteşugul mai departe şi oferă bucuros o lecţie de olărit tuturor celor care îi trec pragul. Turişti străini sau copii curioşi din satele vecine, cu toţi sunt primiţi cu braţele deschise.

Cănuţe vesele sau oale mari şi impunătoare, toate sunt aşezate frumos în cămara meşterului. A colindat ţara în lung şi în lat şi nu a obosit să spună povestea ceramicii de Româna.

Ceramica este doar unul dintre motivele pentru care turiştii vin aici pe malul Olteţului. Tot în zonă se află şi mănăstirea Călui, nu departe de comuna Oboga. Mănăstirea cu hramul Sfăntul Nicolae a fost ridicată de către boierii Craioveşti. Restaurarea şi înfrumuseţarea lăcaşului de cult a fost mândria fraţilor Buzeşti în 1588. Astăzi, mănăstirea Călui, ctitoria Buzeştilor, este unul dintre lăcaşurile de cult ce impresionează prin arhitectura românească de secol XVI. Legendele sunt cele care atrag turiştii ca un magnet.

Dacă v-am convins, îndreptați-vă pașii pe valea Oltețului, un loc cald și primitor, cu oameni păstrători de tradiție și liniște sufletească din belşug.



Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri