Accidentări multe la ArcelorMittal

Data publicării:
combinat accidentari

840 de euro pe an, pentru fiecare lucrător. Atât cheltuie Combinatul Siderurgic de la Galaţi pentru sănătatea şi securitatea în muncă a angajaţilor. Cu toate acestea, în doar patru luni, platforma siderurgică se confruntă cu un număr foarte mare de accidentări.

Bruno Ribo, director general ArcelorMittal Galaţi: "În ultima perioadă avem o degradare puternică. Vedeţi că noi folosim cuvântul dezastru pentru că începutul anului a fost un dezastru. De ce? Pentru că de la începutul anului, ne-am confruntat în patru luni cu aproximativ acelaşi număr de accidente cât am avut în 2014".

Situaţia este disperată şi în condiţiile în care în perioada 2011-2013, timp de trei ani consecutiv, nu s-a înregistrat niciun accident de muncă în combinatul de la Galați.

De-a lungul timpului, principalele cauze ale accidentărilor au fost operațiunile electrice efectuate greşit sau strivirea victimelor de către utilaje grele, aflate în mișcare.

Bruno Ribo, director general ArcelorMittal Galaţi: "În 90% dintre cazuri credem că toate aceste accidente ar fi putut fi evitate, iar analizele noastre arată că principala cauză pentru producerea lor este legată de comportament. Dar comportamentul nu doar al muncitorilor, ci și al managementului care trebuie să definească reguli pe care muncitorii să le respecte".

Accidentele nu îi sunt străine domnului Dănăilă Gheorghe, electrician în combinat de peste 35 de ani.

Dănăilă Gheorghe, şef formaţie staţie şi reţele: "Incidente au fost, sunt explozii de reductori, sunt explozii transformatoare, sunt împroşcări cu fluide fierbinţi. Este una dintre cele mai riscante meserii pentru că însuşi prin definiţie meseria de electrician este meseria în care nu se greşeşte decât o dată".

În ultimii 5 ani, conducerea combinatului ArcelorMittal Galați a investit aproape 33 de milioane de euro în programe și măsuri de securitate la locul de muncă. Printre măsuri se regăseşte şi un contract cu o firmă privată de sănătate.

Vasiliu Bithas, şef serviciu Ambulanţă: "Este o ambulanţă dotată cu echipamente de ultimă generaţie, care se regăseşte inclusiv la echipamentele elicopterelor UPU-ului - SMURD".

Astăzi, de Ziua Internaţională a Securităţii şi Sănătăţii în Muncă, administraţia ArcelorMittal a demarat un nou program prin care speră să limiteze accidentele în muncă.

Reporter: Georgiana Ciurea
Operatori: Luigi David / Gelu Mormoloc

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri